A rovat kizárólagos támogatója

A hulladékok az életciklusukat sajnos gyakran nem a szelektív hulladékgyűjtőkben végzik és kezdenek új életet anyagukat hasznosítva, de még csak nem is a kukában és hulladéklerakóban, hanem családi házak kályháiban, kazánokban tűnnek el. De az eltűnés csak látszólagos, a kéményből feketén gomolygó kaszás sötét árnyat vet a környékre és indul pusztító útjára.

Az illegális tevékenység vége a koporsó lehet, mely akár azt is sújthatja, aki az égetést végzi, de lehet, hogy a szomszédokra vagy valamely családtagra hoz halálos ítéletet, aki a tűzre veti szemetét. Cikkünk a sírig tartó "logisztikai láncot" mutatja be.

 

 

Hiába tilos – nagy összegű bírság vagy börtön jár érte -, mégis sokan tűzre dobják a szemetüket. Részben tudatlanság miatt, vagy úgy gondolják, ezzel spórolhatnak egy kicsit. Pedig a társadalom ráfizet, nagyon. A megbetegedések okozta szenvedés, a kieső munkaidő és az elhalálozások kára nem csak erkölcsi szempontokból elfogadhatatlan, de forintosítva is hatalmas összeggel terhel mindannyiunkat.

műanyag égetésA kályhákba minden elképzelhető éghető hulladék bekerül. Erről szól a hajdúböszörményi "Ne égesd el!"és a kaposvári "Rossz fát tettünk a tűzre?"kampány is! Általában műanyagok, gumi vagy műanyagot tartalmazó kevert anyagok, mint italos karton, pozdorja, rétegelt fa, festékes régi ajtó és ablakkeret. A műanyag összetevő égésekor hirtelen nagyon sok szénhidrogén szabadul fel, így garantált a koromképződés. A korom méhsejt formába rendeződött szénatomokból álló apró lemezkék sokasága. 

pet_08A koromlemezkék gömböcskékké állnak össze és a felszínükre változatos méregkoktél tapad.
Ezek a nanométeres méretű részecskék szállítják a halált a légutakon át a tüdőbe.

Méretük műanyag égetésekor a legkisebb, mindössze 10 és 200 nanométer közé esik. A dízelkorom és a fatüzelés nagyobb, 20, illetve 30 nanométertől 300 nanométerig terjedő részeket tartalmaz.
A fajlagos felület – méregszállító képesség – tehát a műanyag égetésekor keletkező koromnál a legnagyobb.  Elevenítsük fel, mekkora az a 10 nanométer! Az emberi hajszál vastagsága átlagosan 60.000 nanométer, vagyis ha ilyen apró koromrészecskékből sorba egymás mellé rakunk 6 000 darabot, akkor érik el a hajszál keresztmetszetét.  

A korom mint hordozó anyag felszínére a hulladék égetésekor felszabaduló nehézfémek, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) tapadnak. Keletkezhetnek még poliklórozott dibenzo-dioxinok, melyek a szervezetben tartósan elraktározódnak és felhalmozódnak, az anyatejjel a csecsemőbe is átjutnak. Súlyosan mérgező, magzatkárosító hatásuk közismert. A vietnami háborúban kipermetezett, dioxinnal szennyezett gyomirtó hatására félmillió torzszülött csecsemő született. De keletkezik a PVC égetésekor foszgén is, melyet az első világháborúban harci gázként vetettek be, több tízezer katona halálát okozva.

Ezek az ultrafinom koromszemcsék, felszínükön a mérgekkel a tüdő legmélyére is lejutnak. A tüdőhólyagok falát mindössze egyetlen sejtréteg alkotja, közvetlen mellette a hajszálerek fala is mindössze egy sejt vastagságú.

A mérgek könnyen átjutnak ezeken a vékony sejthártyákon, és a véráram a test valamennyi szervébe elszállítja őket. Romboló hatásuk egy sor megbetegedést okoz: idegrendszeri panaszok, elbutulás, impotencia, máj- és vesekárosodás, hormonális zavarok, meddőség, vérsejt-károsodás és a gyerekeknél fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. A mérgek által kiváltott immunrendszeri zavarok a szervezet védekező képességét gyengítik, influenza esetén gondoljunk arra, az illegális hulladékégetés eredménye is lehet, hogy szervezetünk nem tudta kivédeni a vírus támadását. A tüdőben a mérgek okozta állandó gyulladás asztmát, légzési elégtelenséget, rákos megbetegedést okozhat, de még gyakrabban vérrög-képződést, melynek infarktus vagy agyi katasztrófa is lehet a következménye. Sajnos ennek is köszönhető, hogy hazánk is vezető szerepet tölt be a világban ezen betegségek terén.

 

A Levegő Munkacsoport 27 éve küzd mindannyiunk tiszta levegőjéért, ezen belül az illegális hulladékégetés felszámolását kiemelt jelentőségű feladatának tekinti. Ingyenesen segítünk az ezzel kapcsolatos panaszok kivizsgálásában, az ügyek megoldásában, mindannyiunk egészsége érdekében. Kérjük, Ön is segítse közhasznú tevékenységünket, személyi jövedelemadója 1 százalékával, vagy adományával.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: A legégetőbb probléma

Kapcsolódó anyagok:

Elviszi a szmog a füstölt szalonnát

Ésszerűen fűtsünk fával!

Ésszerűen fűtsünk fával! 2.rész

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás