A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Új megfigyelések szerint a Nagy-korallzátony korallpolipjai bekebelezik az óceánban lévő apró műanyag törmelékeket. Ausztrál kutatók aggasztónak tartják a helyzetet, mert nem tudni milyen hatással járhatnak az emészthetetlen töredékek egészségükre és más tengeri élőlényekre.

Amikor a kutatók kísérleteikben a zátonyról származó korallokat műanyaggal szennyezett vízbe helyezték, a tengeri planktonok elfogyasztásánál alig lassabb ütemben kebelezték be a műanyagot – írják a Marine Biology folyóiratban.  Mia Hoogenboom, a James Cook Egyetem kutatója elmondta, ha a mikroműanyag-szennyezés mértéke növekszik a Nagy-korallzátonyon, az a korallpolipokra károsan hat, mert apró gyomorüregeiket eltömíti az emészthetetlen törmelék. A mikroműanyagok általában fél centiméternél kisebb részecskék. A kutatók a hulladékot mélyen a korallpolipok testében, emésztőszövetbe bugyolálva találták meg. Attól tartanak, a jelenség károsíthatja képességüket a természetes eredetű táplálék megemésztésére.

A világörökségi helyszínen a part menti korallzátonyok közeli vizekből is vettek mintát, és kis mennyiségben találtak mikroplasztikot, többek között polisztirolt és polietilént – mondja Kathryn Berry, a vizsgálat társszerzője. A Queensland partjai mentén húzódó zátony egészségi állapotát már az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete is nyomon követi. A klímaváltozás, a szárazföldi bemosódások miatt romló vízminőség, a parti fejlesztések és a halászat mind veszélyezteti a biodiverzitási gócpontot.

A nyílt óceán mintegy 88 százalékán található meg műanyag törmelék, mutatta ki egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tavaly közölt tanulmány. Az apró darabok – többek között játékok, szatyrok, élelmiszer-csomagolások – csapadékvízzel jutnak az óceánba.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2012-es becslése szerint mintegy 13 ezer darab mikroműanyag található a tenger minden négyzetkilométerén, a Csendes-óceán északi részén a legsúlyosabb a helyzet. Kiterjedtsége ellenére máig nem tudni pontosan, milyen hatással van ez a szennyezés a tengeri élővilágra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás