Hirdetés

Áder Jánosból nem lesz ENSZ-főtitkár – tudta meg az Origo az államfői hivatalban működő klímaigazgatóság vezetőjétől. Kőrösi Csaba szerint tehát az általa vezetett szervezet nem azért jött létre, hogy az államfő útját kikövezze New Yorkig.

Inkább az olyan események Budapestre csábításában közreműködik, mint a ma kezdődő víz-konferencia, amelynek margóján a köztársasági elnök az amerikai vízügy vezetőjét arra próbálta rávenni, segítsen a tiszai árvízvédelemben.

Megérti a sajtóban megjelent találgatásokat a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, hiszen a magyar államfő munkáját nemzetközi szinten nagyon komolyan elismerik. Áder János aktív szerepet vállal a globális környezeti problémák megtárgyalásában, és nagyon jó a kapcsolata Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. A Köztársasági Elnöki Hivatalon (KEH) belül január 1-én létrehozott igazgatóág vezetője ugyanakkor az Origónak megerősítette, Áder János nem szándékozik megpályázni a világszervezet vezetői tisztségét. Kőrösi Csaba, Magyarország egykori ENSZ-nagykövete azt is cáfolta, hogy ő bármilyen módon kapacitálta volna az köztársasági elnököt: szálljon ringbe a főtitkári székért.  Az efféle találgatások szerinte onnan is eredhetnek, hogy a jövőre esedékes választáson az íratlan szabályok szerint Kelet-Európából választják majd meg Ban Ki Mun utódját, márpedig a térségünk még soha nem adott főtitkárt. Európai politikus – az osztrák Kurt Waldheim személyében – pedig utoljára 1972 és 1981 között vezette az ENSZ-et.
 

Békén hagyják a kormányt

Az irányítása alatt működő szervezet legfontosabb feladataként Kőrösi Csaba az államfő munkájának segítését nevezte meg, hangsúlyozva ezzel, hogy nem feladatuk a kormányzati munka – például a környezetvédelmi államtitkárság megszüntetésének – véleményezése. Ennek analógiáján a paksi beruházásról az igazgató elmondta: véleményt csak a parlament által elfogadott törvénytervezet kézhezvétele után mondanak majd. Áder János fontosnak tartja, hogy az energiafüggés csökkenjen, illetve hogy a hazai energiakosarat egyre jobban megtisztítsák, utóbbihoz pedig nem a nukleáris energiától kell megszabadulni – tette hozzá Kőrösi. (Az államfő Paks kapcsán már nyilatkozott az Origónak, az interjút itt olvashatja.)

Cikk folytatása az origón >>>

 

Áder zöldülésének gátja a Fidesz

Áder zöldülésének gátja a Fidesz

"A Fideszben úgy tartják, komoly ember nem foglalkozik környezetvédelemmel" – mondta Illés Zoltán a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, volt környezetvédelmi államtitkár – aki szerint Áder János főtitkári esélyeit a saját pártja rontja.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás