A rovat kizárólagos támogatója

Belerokkantak a rezsicsökkentésbe, felfalja őket az állam. Évi 6,5-7 milliárd forintba kerül majd a katasztrófavédelemnek a kéményseprő szolgáltatás ellátása. Akinek nincs kéménye, az is fizeti a “közterhet”.

A múlt héten a parlament elé került törvényjavaslat értelmében a jövő évtől az állami szerepvállalás teljessé válik a kéményseprésben, mivel a háztartásoknál ezen teendőket kizárólag a katasztrófavédelem látja majd el. Így a rendszeres és kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás ingyenessé válik. Ez Leikauf Tibor szerint a lakosságnak éves szinten 1000–2000 forint megtakarítást hozhat- nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke.

Leikauf Tibor a lapnak elmondta, szerintük a katasztrófavédelem keretein belül létrehozandó kéményseprő-ipari szerv további pluszmilliárdokba fog kerülni az elején, mivel meg kell vásárolni a szükséges eszközöket, műszereket, gépjárműveket, informatikai rendszereket.  Az elnök szerint viszont az, hogy a rendszeres és kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás ingyenessé válik, a lakosságnak ezer-kétezer forintos megtakarítást jelent majd éves szinten.  Leikauf Tibor szerint ennek költségét az adókon keresztül azok is fizetik majd, akik egyébként nem használnak kéményt, miközben a Magyarországon ingatlannal rendelkező külföldiek is élvezik majd az ingyenességet. A szakember szerint a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a meglévő kéményseprő vállalkozásokat kompenzálná az állam a veszteségeik miatt.

A kéményseprő ágazat helyzete a rezsicsökkentés miatt vált rosszá, Az OKF korábbi tájékoztatása szerint országosan 309 település önkormányzata jelezte, hogy a megbízott kéményseprő-ipari szolgáltató nem tudja a továbbiakban ellátni feladatát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás