A rovat kizárólagos támogatója

Virágzik a Szatmár-Beregi-síkságon a fiókás tyúktaréj, a gyertyános tölgyesek és a ligeterdők védett növénye, amely Magyarországon csak az Észak-Alföldön honos.

A sárga virágú fiókás tyúktaréj együtt pompázik a tavasz jöttét jelző többi hagymás-gumós növénnyel, így a hóvirággal, az erdei krókusszal, a kárpáti sáfránnyal, a téltemetővel és a csillagvirággal.  A liliomfélék családjába tartozó fiókás tyúktaréj 5-15 centiméter magasra nő, a tövén közös burokban lévő két hagymájából. Sötétzöld tőleveleinek száma kettő, amelyek hosszúak, lándzsaszerűek, félhengeresek, belül üregesek. Sárga virágainak száma kettő-négy, a virág kocsánya kopasz.

A tavaszhozó virágok – bár néhol nagyobb egyedszámban fordulnak elő Szatmár-Beregben – veszélyeztetettek élőhelyükön. Az ártéri erdők korábbi területi csökkenése, a termőhelyi viszonyok átalakulása, valamint az egykor jellemző tömeges gyűjtésük megtizedelték a ritka növényeket.  Habarics Béla, a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője szerint az oltalom alatt lévő kikelethírnök virágokat a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozottan védik a Szatmár-Beregi-síkságon. Az érintett területeken rendszeres a jelenlétük, emellett ismeretterjesztéssel, oktatással is felhívják a kirándulók, a környéken lakók figyelmét a megőrzésükre. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás