A rovat kizárólagos támogatója

Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátással kapcsolatban – mondta el Lázár János, miután Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal tárgyalt Brüsszelben. A finn modellt követjük, az oroszok 10 évig biztosan szállíthatnak fűtőanyagot.

Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt tegnap a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást – közölte Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Miguel Arias Canete EU-biztossal abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság is lezárja a kérdést.

"Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését" – közölte a miniszter, aki arra is kitért, hogy a megállapodás részeként Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az orosz félnek arra, hogy fűtőanyagot szállítson az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az egyezség nagy jelentőségű, mert tavaly januárban Brüsszel azzal a feltétellel vette tudomásul a magyar-orosz megállapodást, hogy a fűtőanyag-szállítás, a versenyjog és az állami támogatások terén az uniós jognak érvényesülnie kell.

"Sikerült találnunk egy olyan megoldást, amellyel a magyar fél is nyertes, és az európai jog is érvényesül" – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette, jó megoldás körvonalazódik.

Két héttel ezelőtt a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap arról írt, hogy Brüsszel a döntéssel blokkolja a beruházást, amit másnap az Európai Bizottság szóvivője cáfolt, arra hivatkozva, hogy a testület csak a fűtőanyag-szállítási megállapodással foglalkozott.

Lázár János megerősítette, el fogják indítani a pert a lap ellen. "Ha ezt a megoldást elfogadják, akkor ez élő cáfolata annak, hogy az Európai Bizottság blokkolná a paksi atomerőmű kapacitásbővítését és fenntartását" – tette hozzá a miniszter.
 

A paksi bővítés elszenvedte az első komoly csapást, és még ennél is komolyabbakat kaphat

A paksi bővítés elszenvedte az első komoly csapást, és még ennél is komolyabbakat kaphat

Az Euratom és az Európai Bizottság egyhangúan elutasította, hogy Magyarország az új paksi blokkok üzemanyag-ellátásában monopóliumot biztosítson az orosz Roszatom vállalatnak. „Paks II Magyarországot csak még függőbbé teszi Oroszországtól, nem függetlenebbé. És ez nemcsak a mi véleményünk, hanem az Európai Bizottságé is” – nyilatkozta Jan Haverkamp, a Greenpeace nemzetközi atomenergia-szakértője.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás