A rovat kizárólagos támogatója

A Humusz Szövetség 2014 júliusában indította el a tárgyi adományokkal foglalkozó hálózatát kilenc civil szervezettel karöltve, amely idén márciusban öt további szervezettel bővült. A fejlesztés központi eleme a www.tulsokcucc.hu oldal, ahol felajánlók és fogadók találhatnak egymásra.

Az alsóbb társadalmi rétegek leszakadása, a szegénység fokozódása feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára a hazánkban egyébként gyerek cipőben járó tárgyi adományozásban való közreműködést. A tárgyi adományozás egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak.

A lakosság mindössze 15%-a él az adományozás e formájával, a pénzadomány a vállalatoknál is megőrzi a következő években a közel 75%-osnak prognosztizált vezető szerepét a természetbeni juttatásokkal szemben. Mindeközben az Eurostat tavalyi, hulladékgazdálkodással és erőforrás-hatékonysággal kapcsolatos lakossági attitűdöt vizsgáló kutatása szerint a magyar válaszadók 56% állítja, hogy él a tárgyi adományozással, mint újrahasználati formával annak érdekében, hogy takarékosabban bánjon a természeti erőforrásokkal. A kutatást semmi esetre sem megkérdőjelezve hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ugyanitt arra a kérdésre, hogy ki gyűjt szelektíven különféle hulladékfajtákat, a lakosság 50-70% válaszolt igennel, a valóságban azonban a lakosságtól újrahasznosításra begyűjtött hulladék aránya mindössze kb. 5-8%-a a kibocsátott települési hulladéknak. Vélhetően ezek olyan kérdések, amelyekre tudjuk a „helyes” választ, azonban a valóságban nem mindig teszünk is így, mindenesetre a megfelelő attitűd már létezik.

Tapasztalható, hogy a tárgyi adományozás sematizálódott. Az elmúlt években kialakultak olyan visszatérő adományozási akciók, illetve olyan begyűjtő hálózatok, amelyek egy-egy termékkörre, alkalomra specializálódtak – többnyire ruhák, számítástechnikai felszerelések, bútorok, tartós élelmiszerek, esetleg tisztítószerek kerülnek szóba ilyenkor. A tárgyi adományozás szinte kizárólag a karácsonyi időszakhoz kötődik, év közben töredéke a programok száma.

A Humusz Szövetség által tavaly elindított „Túl sok cucc?” országos tárgyiadomány-koordinátori hálózata azóta is a felajánlók és az adományfogadók rendelkezésére áll, illetve a nagy volumenben gyűjtött tipikus termékkörökön túl középpontba állítja az egyedi igényeket. Az elmúlt évben a Humusz Szövetség kilenc tagszervezetével indult el a tárgyiadomány-koordinátori hálózat, amely szervezetek vállalják, hogy felmérik a helyi szociális szervezetek egyedi tárgyi igényeit. Idén márciusban további öt taggal bővült a koordinátor szervezetek száma: Nagykovácsi Természetvédelmi Egyesület (Nagykovácsi), Körösök Völgye Natúrpark Egyesület (Békéscsaba), Zöld Akció Egyesület (Miskolc), Zöld Kör Egyesület (Hajdúböszörmény), Zöldövezet Társulás Egyesület (Budapest).

A program keretében indult el a www.tulsokcucc.hu tárgyi-adományportál, ahol az adományozók feltölthetik egyedi felajánlásaikat, az adományfogadók pedig egyedi igényeiket. A www.tulsokcucc.hu portálon eddig már 125 civil szervezet regisztrált adományfogadóként. A hálózat bővítésére és a téma fontosságára 2015. március 30. és április 1. között az újrahasználatot népszerűsítő helyi eseményekkel hívják fel a figyelmet:

időpont                                                              helyszín                                                                           szervezet
március 30.  13.00-17.00                 Hajdúböszörmény, Bocskai tér                                        Zöld Kör Egyesület

március 30.  16.00-19.00                Nagykovácsi Inkubátorház, Kossuth L. utca 78.            Nagykovácsi Természetvédelmi Egyesület

március 30.  14.00-17.00       Vadgesztenye Óvoda és Bölcsőde, 1045 Bp, Ősz u. 145.     Zöldövezet Társulás Egyesület

március 30-31.- április 1. 10.00-16.00  Békéscsaba Körösök Völgye Látogatóközpont (Széchenyi liget)
                                                                                                                                                              Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

2015. április 1. 10.00-14.00                    Miskolc, Kossuth utca 35.                                           Zöld Akció Egyesület

Felajánlások és adományfogadók igényei: http://www.tulsokcucc.hu

A Humusz Szövetségről:
A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.

A Humusz Szövetség 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Lassan két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára. Jelenleg az Ökoiskolák és Zöld Óvodák regionális forrásközpontjaként lát el koordinációs feladatokat az ország egész területén.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa. Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás