A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Példát mutat arra, milyen változások zajlanak az áramtermelésben, az a tény, hogy még a ködös, felhős, esős időjárásáról ismert Nagy-Britanniában is négy százalékra nő a napenergia súlya az elektromos energia előállításában 2020-ra. Négy paksi erőműnek megfelelő napenergia-kapacitás épül ki öt év alatt.

Nagy-Britanniában az évtized végére négy százalékra nő a napenergia súlya az elektromos áram előállításában – idézte a BBC a londoni kormány közleményét. A napelemek árának zuhanása lehetővé tette, hogy a kormány felfelé módosítsa ezzel kapcsolatos előrejelzését – jelentette ki Ed Davey energiaügyi miniszter. A kedvező változás hozzájárult ahhoz, hogy a kormány úgy döntött: visszavonja a nagy napenergia-kapacitások kiépítéséhez adott állami támogatások nagyját.  Az ágazat képviselői persze tiltakoznak ez ellen, úgy vélik, hiba, pontosabban túl korai ennek a segítségnek a megvonása. London azzal érvel, hogy az elmúlt években 70 százalékkal esett a napelemek ára – nem kis részben annak köszönhetően, hogy kínai üzemek kapcsolódtak be a tömegtermelésbe -, miközben a világ országaiban kiterjedt támogatásokkal ösztönzik a zöldenergia terjedését, ami óriási piacot teremtett az ágazatnak.

Beruházási tüske

Emiatt vonják vissza a viszonylag – a háztetőkre szerelt panelekhez képest – nagy, öt megawatt kapacitás feletti napelemfarmok állami támogatását március végétől. Ezzel viszont rövid távon beruházási csúcsot idéztek elő, ugyanis a fejlesztők igyekeznek a kritikus dátum előtt befejezni erőműveiket, hogy még jogosultak legyenek az állam pénzére. A Solar Trades Association szakmai szervezet szerint annyi új rendszert telepítettek a cégek három hónap alatt, mint 2014-ben összesen. A szervezet ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy várhatóan 80 százalékkal vissza fognak esni a beruházások, mivel támogatások nélkül a napelemfarmok egyelőre – legalábbis a ködös Albionban – nem versenyképesek a gáz- és szénerőművekkel. Még néhány évig, talán öt évig szükségünk van a támogatásra, hogy pariba kerüljünk a hagyományos energiatermelőkkel – mondta Leonie Greene, a Solar Trades Association szóvivője.

A panelek ára csak a farmok kiépítési költségének 35 százalékát adja, a kiadások nagyja a telepítésre megy el, amely csak akkor faragható le, ha kellően kiterjedt hálózattá válik az országban a napenergia-ellátó rendszer. A kormány döntése a támogatások visszavonásáról elveszi a fejlődés lendületét, és kitolja azt az időpontot, amikor a tiszta energia ára a hagyományos módon termelt áram árára csökken.

Máris felnőtté vált?

Davey viszont az elmúlt időszak zöldenergia-tenderei alapján úgy látja, hogy a napenergia máris felnőtté vált. A két legolcsóbb áramszállítási ajánlat napelemeket használó vállalkozástól érkezett. A miniszter a BBC tudósítása szerint teljesen el van ragadtatva a fejlődéstől. Ez csodálatos az emberiség számára – lelkendezett Davey. Háromszázmillió indiai él elektromos áram nélkül és fekete Afrikában drámai lehet a hatás – utalt arra, hogy a napenergia mindig olcsóbb lesz ott, ahol erős a napsütés, mint ott, ahol folyton esik az eső.  Az energiaügyi miniszter arra számít, hogy 2020-ra 14 gigawatt napenergia-kapacitás (a paksi atomerőmű termelési képességének hétszerese) lesz Nagy-Britanniában szemben a mostani öt gigawattal. Ezzel az áramtermelésben közel négy százalékra emelkedik az új energiaforrás aránya a jelenlegi 1,5 százalékról. A rákövetkező évtized további gyors fejlődést hozhat.

A napelemek árcsökkenését kihasználva a zöldenergia más ágazataihoz akarják átcsoportosítani az állami támogatásokat – tette hozzá, hogy enyhítse a döntést érő bírálatokat. Greene szerint azonban ezzel a kormány bizonytalanságot teremtett a piacon – azért alakult ki az év elején a beruházási tüske, mert a vállalkozások nem tudják, mire számíthatnak később a kormány által rángatott piacon. Az ágazati szakmai szövetség szóvivője idézett egy korábbi kormányzati véleményt, amely szerint 2020-ra 20 gigawattra mehetne fel a napenergia-kapacitás, ha London látná a dologban rejlő lehetőségeket. A kormányszóvivő nemrégiben adott tájékoztatása szerint 650 ezer napelemrendszer üzemel Nagy-Britanniában, figyelembe véve a magánházakra felszerelt paneleket is- írta a napi.hu.
 

India berobban a napenergetikába

India berobban a napenergetikába

India Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. A korábban kitűzött, egyébként is merész célértéket sokszorosára növelve India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitásait 2022-re.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás