A rovat kizárólagos támogatója

A Nature cikke szerint aggasztó jelek mutatnak a sárkányok feléledésére. A Greenfo-nál már 12 éve hírt adtunk a jelenségről, de senki se vett minket komolyan.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben ismét sárkányok népesíthetik be a Földet, épp ezért a közeljövőben komoly erőfeszítéseket kell majd tennie a világnak, hogy a legendás tűzokádó állatoktól megvédjük magunkat – számol be a szakemberek elképzeléseiről a Nature április elsejei online kiadása. A cikk részletesen foglalkozik a sárkányok feléledésének globális hatásairól, többek között arról, hogy az egykori legendás állatok felbukkanása milyen hatással lehet a világgazdaságban érzékelhető hullámvölgy megoldására vagy épp a globális felmelegedéssel kapcsolatos tétlenségre.

A hőmérséklet és a sárkányok aktivitásának összefüggése. Forrás: NatureA hőmérséklet és a sárkányok aktivitásának összefüggése. Forrás: Nature

 

 

Andrew J. Hamilton, Robert M. May és Edward K. Waters közös munkájukban számolnak be az elmúlt évezredről, amelyben még léteztek a sárkányok. Az iratokat az Oxford Egyetem Bodleian könyvtárában őrzik. Vaskos fejezet szól a középkori sárkányok termékeny időszakáról, amikor bőségesen táplálkoztak lovagokkal, miközben előszeretettel gyűjtötték az arany és ezüst értéktárgyakat fészkeikhez. Akkoriban szokatlan meleg is volt, amely kedvezett a sárkány fajoknak. A tudósok meglátása szerint az azután érkező lehűléses periódus, valamint az egyre kevesebb lovag táplálék vezetett odáig, hogy a sárkányok körülbelül a 15. századtól hibernálódtak. Mostanában azonban ismét érezhető a felmelegedés, amely az elmúlt évtizedekben olyan méreteket öltött, hogy elképzelhető, hogy a sárkányok ismét megéledhettek. A globális felmelegedés folyamata mellett erre utalhat az ausztrál lovagi rend feléledése és az is, hogy mérhetetlen mértékű arany és ezüst ellopását jelentették, amely a gazdaság hanyatlásához vezetett. A tudósok szerint mindezek a jelek arra engednek következtetni, hogy a sárkányok újraéledése megkezdődött, így olyan iparágak erősödhetnek meg a jövőben, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a félelmetes sárkányok ne okozzanak bennünk kárt. Elképzelhető, hogy külön iparág fejlődik ki, amelynek az lesz a fő célja, hogy olyan tűzálló anyagokat állítsanak elő, amelyekkel védekezhetünk a sárkányok tűzokádásától.
 

A Greenfo már 2003. április elsején beszámolt arról, hogy sárkányokat találtak az olasz dolomitokban – így 12 évvel megelőzte a rangos Nature folyóirat beszámolóját.

Művészi ábrázolás egy sárkányrólMűvészi ábrázolás egy sárkányról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás