A rovat kizárólagos támogatója

A rendőrségen 150 ismeretlen tettes ellen tett feljelentést természetkárosítás gyanúja miatt Zeke László debreceni ügyvéd, aki szerint ha a hatóság eljárást indít a feljelentés nyomán, akkor mind a 150 embert ingyen képviseli. Az első hallásra különös ügyvédi akcióval Zeke szeretne párhuzamot vonni a milliárdos lepkeperként elhíresült eset és a debreceni Nagyerdőn 150 közmunkás által végrehajtott cserjeirtás között.

Magyarországon eddig példátlan, másfél milliárd forintos kártérítést kellene fizetnie a Hajdú-Bihar megyei Kokadon élő Gabnai Ernőnek, amiért a saját földjén, az erdészeti hatóság engedélyével, s a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentve rekettyefűzfákat, kökénybokrokat, galagonyát, s egyéb „susnyást” vágott ki három évvel ezelőtt. A kereset szerint ezzel hatezer keleti lápi bagolylepke élőhelyét tette tönkre, ami miatt egyedenként 250 ezer forint kártérítés megfizetését követelte tőle polgári peres eljárásban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Csakhogy a debreceni Nagyerdőn idén hasonló „pusztítás” történt: ott az önkormányzati Dehusz Kft.-t 1millió forintra bírságolta meg a zöldhatóság, mert a cég által foglalkoztatott 150 közmunkás engedély nélkül végzett cserjeirtást, s ezzel megzavarta védett állatok élőhelyét a védett területen.

Feljelentette azokat, akiket megvédene

Zeke László, ügyvéd az alábbi levelet írta szerkesztőségünknek: 

Keleti lápibagoly (Arytrura musculus) Fotó: Horváth Bálint

 Többek között az Önök oldalán megjelent híradások alapján feljelentettem azt a 150 ismeretlen tettest természetkárostás bűntettének alapos gyanújával, akikről tudjuk, hogy a Debreceni Nagyerdő cserjeszintjét kiirtották (a város megbízásából és munkáltatóik utasítására).

Magában a feljelentésben is hangsúlyoztam, hogy "negatív indítványt" tettem, azaz várom, hogy feljelentésemet elutasítsa a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, és azzal együtt haladéktalanul szüntessék meg az eljárást a másfél milliárd forintra beperelt és természetkárosítással meggyanúsított ügyfelemmel szemben!

A két ügy között nagyon szembeötlő a hasonlóság: kb. azonos nagyságú területekről van szó, mindkét esetben cserjeirtás történt, mindkét esetben uganaz a területileg illetékes ügyészség, rendőrség és mindkét területen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az illetékes természetvédelmi hatóság. Kísérteties a hasonlóság abban a tekintetben is, hogy mindkét terület esetében van adat arra, hogy a közvetlen szomszédságban (és egyik esetben sem a területen) keleti lápibagoly lepkét figyeltek meg. (A Nagyerdő eretében a Dóczi u. 7. szám alatt.)

A két ügy között van lényeges különbség is: ügyfelemet beperelték másfél milliárd forintra és büntetőeljárás alatt is áll, a Nagyerdő ügyében ilyen nem történt. Ügyfelemnek volt engedélye a tevékenységére, a Nagyerdőn dolgozóknak nem. Ügyfelem területe "csak" NATURA 2000-es terület, a Nagyerdő viszont védett terület. Ügyfelemen számon kérik a keleti lápibagoly lepkéket, a Nagyerdő esetében viszont nagy a csend. Ügyfelem ügyében semmiféle védett élőhely pusztulásról nincs bizonyíték, a Nagyerdő ügyében viszont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 20 védett énekesmadár faj élőhelyének károsodását igazolta, s erről a zöldhatóság közigazgatási határozata is tanúskodik.

Ezek után roppant kíváncsi vagyok, hogy mit lép a hatóság és őszintén remélem, hogy a józan ész alapján megszüntetik a nyomozást ügyfelemmel szemben, a 150 közmunkást pedig békén hagyják!  Abban a nem várt esetben, ha esetleg az ügyészségnek kedve támadna újabb másfél milliárd forintos pert indítani a 150 ember ellen, akkor – és ezt komolyan gondoltam – kész vagyok ingyen elvállalni a képviseletüket (díjazásként csupán a bíróság által megítélt perköltségre tartok igényt)!
Zeke László
2015. április 18.

A NOL beszámolója az eseményről >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás