A rovat kizárólagos támogatója

2015 április 23-án mintegy 200 fős közönség előtt ünnepelte a magyar tájépítész szakma saját kiválóságait a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat nyitó eseményeként.

A negyedik alkalommal megrendezett díjátadó gálán Karádi Gábor (Táj-consult), a Grabner Balázs és Terhes Dénes alkotópáros (Korzó Stúdió), Szakács Barnabás (Lépték-terv), Szűcs Gábor (Szilszakállkert) és a Kovács Árpád, Orosz Orsolya, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika alkotta tájépítész műhely (Újirány csoport) mérkőztek meg egymással a döntőben. 

Év Tájépítésze 2015 döntősökÉv Tájépítésze 2015 döntősök

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJÉRT versengő 5 finalistát Götz Eszter (szabadúszó újságíró), Pásztor Erika Katalina (az epiteszforum.hu főszerkesztője), Ránki Júlia (rádiós szerkesztő-műsorvezető, Rádió Q), Sarkadi Péter (természetvédelmi szakújságíró, a greenfo.hu főszerkesztője) és Zsuppán András (a Heti Válasz szakújságírója) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt. Az elnöki különdíjast, a tájrendezési szakterületről érkező Auer Jolán tájépítész munkásságát Szalai Anna (a Népszabadság újságírója) méltatta. 

 

 

  Újirány csoport  Kovács Árpád, Orosz Orsolya, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika      KÉPGALÉRIA >>>

A szakmai zsűri végül az Újirány csoport pályázatát értékelte a legmagasabbra, és nekik ítélték az 1.000.000 Ft pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat. Az Újirány csoport, amely másfél évtizede a Millenáris parkkal került be a szélesebb köztudatba, tavaly a VIII. kerületi Teleki tér kísérleti részvételi tervezési folyamatával robbantott hatalmasat. E folyamat során a környék aktív lakóit civil egyesületbe szervezve vonta be a tervezés összes fontos lépésébe, ezzel bizonyítva, hogy Magyarországon is lehet létjoga a participáció kísérleti módszertanának, sőt számos olyan eredménnyel kecsegtet, amelyek a hagyományos tervezési eszközökkel nem elérhetőek.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉPÍTÉSZE 2015-ben nagy versenyben végül Trásy Krisztina lett, aki a VIII. Kerületi Horváth Mihály térre kiírt junior ötletpályázatra benyújtott érzékeny tervével vívta ki a szakmai zsűri elismerését. A díjat a harmadik díjalapító Semmelrock Stein+Design Kft képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Karádi Gábor nyerte óriási fölénnyel, akinek nevéhez többek között az Eiffel tér, a százhalombattai főtér és a Lágymányosi Infopark köztéri megformálásai kötődnek. Az idén harmadik alkalommal átadott, lassan vándordíjjá formálódó Tájműves Különdíjat a tavalyi díjazott Ilona Malom manufaktúra alkotói adták át egy hasonlóan kreatív és útkereső, a táj és az ember harmonikus kapcsolatát és a táji örökséget újító szellemmel ötvöző alkotónak: Szakács Barnabásnak. Minden döntőbe került jelölt átvehette az MMA Építőművész Kollégium, a Hauraton és a Mobilane különdíjait is. 

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában a VIII. kerület különdíját Fernezely Gergely főépítésztől Varga István vehette át, aki később a MÖFÖSZ különdíját is besöpörhette. A BCE Tájépítészeti Kar különdíját Dr. M. Szilágyi Kinga dékántól Eszenyi Zsófia vehette át ötletpályázatra benyújtott pályaművének szakmai elismeréséért.  

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ jelöltjeinek munkái, valamint a kilenc junior pályázó Horváth Mihály térre készült ötletpályázati anyaga két hétig megtekinthetőek a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatának és a Magyar Tájépítészek Szövetségének közös sajtóközleménye

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás