A rovat kizárólagos támogatója

A legutóbbi kormányülésen szó volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter esetleges távozásáról – értesült a Napi Gazdaság. Fazekas zavaros ügyei: állami pénzbukás a brókerbotrányban, kiállás a köztörvényes Kiss Szilárd volt agrárdiplomata mellett, a természetvédelmi földmutyi irányítása, melyről ma tárgyal, és holnap szavazhat a parlament.

A lap úgy tudja, a kormányátalakítás kérdése egyébként is napirenden van, mivel több miniszter már a második ciklusát tölti, de az agrártárca élén a tervezettnél korábban történhet meg a személycsere. Ennek a Napi Gazdaság forrásai szerint több oka is van, mivel az elmúlt hónapok eseményei nem igazán kedveztek a miniszter megítélésének. A tárcánál sorra kerültek elő olyan ügyek, amelyek politikai szempontból nehezen védhetők. Ilyen például a legutóbb kipattant eset, a Kun-Mediátor-botrány, amiről bár nehezen feltételezhető, hogy polgármestersége idején bármit is tudhatott a miniszter, mégis könnyedén össze tudja mosni nevével az ellenzék. A Blikk például pénteken arról cikkezett, hogy a miniszter még Karcag polgármestereként terjesztette a képviselő-testület elé a cég bérleti jogának ötéves meghosszabbításáról szóló előterjesztést. A hírre az MSZP szombaton már erre hivatkozva követelte a tárcavezető lemondását, pedig nyilvánvaló, hogy tíz évvel ezelőtt még csak feltételezni sem lehetett azt, hogy egy helyi utazási irodából a ma ismert botrány fog kikerekedni.

Fazekas emellett nem tudta távol tartani tárcáját a brókercégek botrányától sem, hiszen a minisztérium egyik háttérintézményéről kiderült, hogy a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt.-nél fialtatta felhalmozott készpénzállományát. A miniszter egy közleményében elismerte, a Földművelésügyi Minisztérium által felügyelt TIG Nonprofit Kft. 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amely pénz „odaveszett.” Az állami földek újraosztása miatt egyébként folyamatos ellenzéki tűz alatt tartott tárca első nagyobb botlása a Kiss Szilárd volt agrárdiplomatához fűződő kapcsolata lehetett. Noha a szóban forgó személy jó eredményeket tudott felmutatni a magyar–orosz agrárkapcsolatok javítása terén, mégis olyan üzelmekbe keveredett, amelyek védhetetlenek. A miniszter ettől függetlenül egy interjúban lényegében kiállt az azóta bűncselekményekkel vádolt szakember mellett.

Emlékezetes, a Fidesz–KDNP 2010-es kormányra kerülése után Fazekas Sándornak miniszterként szinte azonnal bel- és árvízzel, majd aszállyal kellett szembenéznie. A tárcának az utóbbi időszakban az Oroszország elleni embargó hatásait kellett kivédenie. Fazekas legnagyobb eredményeként emelhető ki az új földtörvény megalkotása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felépítése s az állami területeket kezelő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet földbérleteinek újraszabása.
 


Egy éve már felmerült Fazekas távozása, akkor ezt írtuk:  Kormánykörökben kizártnak tartják, hogy Orbán Viktor újabb négy évre felkéri Fazekas Sándort a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésére. Az utód Györffy Balázs lehet. Illés Zoltán államtitkár is pályamódosításra kényszerülhet?  Repülhet Fazekas Sándor? >>>
 


A védett földek trükkös földmutyija

A védett földek trükkös földmutyija

A rá jellemző cinizmussal viszi keresztül a fideszes többség a védett földek lenyúlását: a kétharmados többséget igénylő részek elhagyásával, de a természetvédelem szempontjából káros passzusokat maradéktalanul megtartva terjeszti a korábban elbukott földkezelési törvényjavaslatot a kormány a parlament elé.

A védett földekről ma tárgyal, és holnap szavazhat a parlament.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás