Hirdetés

A Parlagfűpollen No Egyesület szerint megtartotta az FM a saját céljaira elkanyarított parlagfűpénz felét. Tavaly rekordközeli pollenkoncentrációt észleltek a mérőállomások.

Nemrég nagy botrányt robbantott ki, hogy a tárca cipőpucológépekre, végkielégítésekre és közüzemi számlák fedezésére költötte el az adófizetők által parlagfű-mentesítésre szánt SZJA 1%-át. Fazekas Sándor a történtek kivizsgálását ígérte, melynek eredménye még ma is várat magára.
Az adófizetők 1,1 milliárdjának azóta valamivel több mint fele került meg, amelyből a minisztérium a parlagfűvel foglalkozó civil szervezetek egyhangú tiltakozása ellenére olyan mezőgazdasági gépekre írt ki pályázatot, amelyeknek egy része nem közterületi parlagfűirtásra való (pl. szárzúzó, töltögető eke). A kiírásban megfeledkeztek arról is, hogy a többmilliós gép fejében milyen közérdekű tevékenységet várnak a nyertesektől, akik között számos, parlagfűmentesítésben tapasztalatlan újonc, pl. sportegyesület is található.
Az FM által évek óta favorizált helikopteres cég is kapna az összegből, annak ellenére, hogy így százszorosába kerül a parlagfűfelderítés, mint földi bejárással. Emiatt a megtalált parlagfűfoltok aránya csupán néhány ezrelékre csökkent, míg a tavalyi évben rekordközeli pollenkoncentrációt észleltek a mérőállomások.

A PPNE azt kéri a minisztériumtól, hogy az 1,1 milliárd másik felét is forgassák vissza az eredeti célra és egy részletes, felelősöket és határidőket tartalmazó munkatervet valósítsanak meg 2015-re, amelynek alapja a pollenszórást megelőző országos parlagfűfelmérés és az ezt követő közérdekű mentesítés – áll a Parlagfűpollen No Egyesület sajtóközleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás