Hirdetés
greenfo/MTI

Ferenc pápa a Pápai Tudományos Akadémia által a Vatikánban rendezett nemzetközi környezetvédelmi konferencia keretében találkozott Ban Ki Munnal. Az ENSZ-főtitkár a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett.

A szentszéki sajtóközpont közleménye szerint az egyházfő félórán át beszélt Ban Ki Munnal a Pápai Tudományos Akadémiának a vatikáni kertekben levő székházában az éghajlatváltozásról, a bevándorlás kérdéséről, valamint a konfliktusok sújtotta térségekben kialakult humanitárius vészhelyzetről.

Az ENSZ-főtitkára a "Védeni a földet, nemesíteni az emberiséget" című vatikáni környezetvédelmi konferencián vesz részt, amelyet a Pápai Tudományos Akadémia és az ENSZ-nek a fenntartható fejlődéssel foglalkozó hálózata (SDSN) rendezett. A találkozó az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés erkölcsi dimenzióját tárgyalja.  A Vatikán bejelentése szerint Ferenc pápa befejezte második enciklikáját, amelynek a témája a teremtett világ védelme. Az enciklikát még a nyár előtt bemutatják és továbbítják a Párizsban az év végén tartandó környezetvédelmi világkonferenciára.

Az ENSZ-főtitkár a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett

Ban Ki Mun a Vatikánban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az éghajlatváltozás létező és megoldást sürgető probléma, amelyet szemléletváltással és az emberek életstílusának megváltoztatásával lehet ellensúlyozni. Ennek elérésében pedig a vallási vezetők is főszerepet játszhatnak – hangsúlyozta. "A tudomány azt állítja, hogy az éghajlatváltozás az ember felelőssége (…) de még van egy kicsi esélyünk arra, hogy a hatását visszafordítsuk" – mondta az ENSZ-főtitkára.

Az ENSZ-főtitkár az illegális bevándorlásról beszélve humanitárius folyosók létesítését szorgalmazta a Földközi-tengeren a migrációs útvonalak szabályozására. Szükségesnek nevezte a bajba jutó bevándorlók felkutatását és mentését. A csütörtökön tartott rendkívüli EU-csúcsot első lépésnek nevezte. Kijelentette, hogy "az emberkereskedők hajóinak megsemmisítése nem a helyes út, a hajókkal zajló emberkereskedelmet kell megállítani".

Ban Ki Mun szerint az illegális bevándorlás okainak megszüntetése több időt igényel, de csakis így lehet globális megoldást találni a megfékezésére. Elmondta, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel hétfőn arról egyeztetett, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére olyan nemzetközi misszióra lenne szükség, mint amilyen Szomália partjainál a kalóztámadások elleni katonai misszió volt. A Vatikánban zajló környezetvédelmi konferencián Sergio Mattarella olasz államfő és Maria Voce, a Fokoláré-mozgalom (Mária-műve) elnöke is részt vesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás