A rovat kizárólagos támogatója

Zenét is hallgathatnak azok a szarvasmarhák, amelyeket egy kanadai vágóhídon ölnek le. A ”humánus” állatleölési módszerek mellett kampányolók szerint még sosem volt akkora igény a jobb körülmények között nevelt és kíméletesen leölt állatokra, mint manapság. Az állatok jogai mellett érvelők viszont úgy vélik, hiába bánnak így az állatokkal, ha azokat ugyanúgy lemészárolják, mint sanyarúbb körülmények között élő társaikat.

A kíméletes leölési módszerek képviselhetik az úgynevezett etikus étkezés következő szintjét – állítja az Animal Justice Canada nevű állatvédő szervezet, amely az állatok jogai és a ”humánus” leölési módszerek mellett kampányol. Azt állítják, hogy Kanadában leölésük előtt az állatokat olyan szélsőséges körülmények közé kényszerítik, amelyek miatt akár 52 órát is utazhatnak étlen, szomjan és pihenés nélkül. Ráadásul nagyon sok állat megsérül és elpusztul a túlzsúfoltság és a tolakodás miatt. A szervezet szerint az Európai Unióban jobban bánnak az állatokkal, mivel például a szállítási időtartam maximum 8 óra lehet.

A változtatás szükségességét jelzi, hogy Kanadában vannak olyan éttermek, amelyek már csak kíméletesen leölt állatokat vesznek meg. Fontosnak tartják, hogy csak olyan állat húsa kerüljön a fogyasztók elé, amely a leölése előtt pihent, illetve gyorsan és fájdalommentesen ölték le. Egyes kanadai vágóhidak úgy próbálnak eleget tenni a legújabb igényeknek, hogy leölésük előtt kifejezetten szarvasmarháknak készült nyugtató zenét hallgattatnak az állatokkal.  Tény ugyanakkor, hogy a humánus módon felnevelt és leölt állatok húsa drágább. Bár ezt még sokan nem tudják megfizetni, szakértők szerint egyre nagyobb lesz az igény az ilyen húsok iránt – írta az agrarszektor.hu.

Magyar marhák palesztin halálmenete

Magyar marhák palesztin halálmenete

Több ezer Európából származó szarvasmarhát vágtak le embertelen körülmények között Gázában, derült ki egy brit állatvédelmi szervezet, a CWF riportjából.

A  Compassion in World Farming (CWF), amely nem először talál rettenetes körülmények között EU-ból származó állatokat az EU-n kívül, azt követeli az Európai Bizottságtól, hogy vessen véget az EU-n kívülre történő élőállatszállításnak.  A CWF fotókkal és videófelvételekkel rögzítette a borzalmas (jogilag: az uniós előírásokra fittyet hányó) körülmények között tartott állatokról, amelyeket aztán hasonlóan brutális módon, az ilyenkor szükséges kábítás nélkül öltek le.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás