Hirdetés
Forrás: vg.hu

Az idén összesen hatezer tonna katódsugárcsöves hulladék kezelésére lesz állami forrás, ez másfélszerese a tavalyi értéknek. Az új pályázat előkészítését már megkezdték, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor írják ki a tendert-közölte a vg.hu.

A tavalyinál jóval nagyobb mennyiségű katódsugárcsöves (crt) hulladék kezelésére és hasznosítására lesz pályázati forrás – tudta meg a Világgazdaság. Míg a múlt évben összesen 4000 tonnányi (3200+25 százalék) crt monitor, illetve televízió gyűjtését és feldolgozását támogatták, addig idén ez az érték 50 százalékkal bővül, így a teljes keret 6000 tonna (4800+25 százalék) lesz – tájékoztatta a lapot az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (OKTF NHI). Az OKTF NHI közlése szerint összesen 380 millió forint áll majd rendelkezésre erre a célra.

A lap korábban beszámolt arról, hogy lényegesen körülményesebbé vált az elmúlt hónapokban a már nem használt katódsugárcsöves készülékek hulladékként történő leadása. A problémát az okozza, hogy elfogyott az ilyen típusú hulladékok feldolgozására szánt pályázati forrás, így az ezzel foglalkozó cég jóval kevesebbet vesz csak át, mint amire igény lenne. Ez azt eredményezte, hogy a begyűjtőknél jelentős készletek halmozódtak fel, emellett pedig kénytelenek pénzt kérni azoktól a vállalkozásoktól, amelyek beviszik hozzájuk a lecserélt katódsugárcsöves monitorokat, televíziókat. Ez oda vezetett, hogy míg korábban az ilyen berendezések leadásáért a cégek pénzt kaptak, most nekik kell fizetniük azért, hogy átvegyék ezeket a begyűjtéssel foglalkozó társaságok. Ezt az indokolja, hogy a hulladék crt eszközök felhalmozódása logisztikai szempontból komoly kihívást jelent az érintett vállalkozásoknak, mivel ezeket fedett helyen, lebetonozott területen kell tárolni, hogy megakadályozzák a veszélyes anyagok környezetbe jutását. A megnövekedett költségeket kell kompenzálniuk a beszedett díjjal.

Forrás: CECED Magyarország, GFK Hungária Kft. Minta: 1800 háztartásForrás: CECED Magyarország, GFK Hungária Kft. Minta: 1800 háztartás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bennük található anyagok miatt veszélyes hulladéknak minősülő katódsugárcsöves készülékek feldolgozási költségét nem fedezi az azokból származó hasznosítható anyag értéke, így ez a tevékenység mindenképpen igényli az állami támogatást. Az újrahasznosításuk finanszírozására szolgál a termékdíj, amit az elektronikus és elektromos készülékek gyártói fizetnek. Elvileg ezt az összeget kell az államnak visszaosztania az elektronikai hulladék feldolgozására.  Tavaly erre a célra 240 millió forintnyi pályázati forrás volt elérhető, ez azonban korántsem fedezte az igényeket. A Világgazdaság érdeklődésére az OKTF NHI részéről azt közölték, hogy a múlt év második felében már számos cég jelezte, hogy lenne még el nem számolt képcsöves berendezése, de újabb közbeszerzési eljárás kiírására és annak lebonyolítására akkor már nem volt lehetőség. Ezeket az igényeket azonban az idei Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT) összeállításánál már figyelembe veszik, ennek köszönhető, hogy jóval nagyobb összegre lehet majd pályázni. Arról azonban egyelőre nem adott tájékoztatást az OKTF NHI, hogy mikor írják ki az új tendert, amelynek előkészítése egyébként már zajlik.

Tavaly május 8-án jelent meg a crt hulladékok gyűjtésére, feldolgozására és hasznosítására vonatkozó pályázat ajánlattételi felhívása. Ezt követően július 24-én kötöttek szerződést a pályázaton nyertes céggel. Az ellenőrzött teljesítések után az első kifizetés 2014 október 15-én történt meg, míg az utolsó idén március 17-én.

Itthon két vállalkozás rendelkezik megfelelő engedéllyel a katódsugárcsöves berendezések szétbontására és hasznosítására, ezek egyike a Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft., amely nyert az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által kiírt tavalyi tenderen. A Világgazdaság  azonban úgy tudja, hogy már 2014 őszére kimerült a pályázaton elnyert keret, azóta egyre nehezebben veszi be a Selector ezeket a hulladékokat. Az óvatosság tulajdonképpen érthető a társaság részéről, hiszen mint vázoltuk, önmagában a crt eszközök újrahasznosítása veszteséges tevékenység, így legfeljebb abban bízhatnak, hogy a következő pályázaton is nyernek, és abból fedezni tudják a keletkező költségeiket.

 

Biztosított a megoldás

A háztartásokban keletkezett elektronikus és elektromos berendezések kezeléséről szóló kormányrendelet alapján a forgalmazók kötelesek átvenni a vásárlás helyén a hulladékbirtokos által felajánlott ilyen típusú eszközöket, amennyiben jellegében és funkciójában azonos készüléket értékesítenek. Emellett lakossági lomtalanítások alkalmával is leadhatók az ilyen hulladékok. Bár a katódsugárcsöves készülékeket már kiszorították a korszerűbb eszközök, sok helyen találkozni még ilyenekkel. A Nielsen Közönségmérés adatai szerint 2014 őszén a hazai háztartások 49 százaléka rendelkezett LCD, plazma vagy LED tévével, vagyis akkor az otthonok mintegy felében még crt tévé volt.
 

Televízió: öl, butít és nyomorba dönt

Televízió: öl, butít és nyomorba dönt

Noha e felsorolást az alkoholra szokták mondani, sajnos igaz a televízióra is. A televízió a fogyasztói társadalom szócsöveként butít, és a harmadik világban öl is, ráadásul az új lapostévék az éghajlatra is károsak. Csak Amerikában 20 millió televíziót dobnak ki évente.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás