A rovat kizárólagos támogatója

Május 17.-én népszavazás lesz az országos jelentőségű kirándulóhely, a Normafa fejlesztési koncepciójáról. A tervek a kezdeti drasztikus, természetkárosító elképzelésekhez képest alaposan megváltoztak, sőt, a természetvédelmi szempontok figyelembevételével valódi javulást is hozhatnak.

A Normafa Természetesen Koalíció több mint másfél éve egyeztet a Budai Tájvédelmi Körzethez, illetve a Natura 2000 hálózatba tartozó védett terület fejlesztési irányairól a budapesti XII. kerület és a kormány döntéshozóival, valamint a helyi közösség képviselőivel egyaránt. Mint ismeretes, az eredeti elképzelések számos sípályát és egyéb olyan fejlesztési elemet tartalmaztak, amely a tájkép megváltoztatása mellett az élőhelyeket – erdőket, réteket – jelentős bolygatásnak tehették volna ki, ezért széles körű társadalmi összefogás indult meg a Normafa természeti értékeinek védelme és a helyi lakosok életminőségének megőrzése érdekében. A kerület vezetésének párbeszédre való nyitottsága lehetővé tette a koncepció újragondolását.

"Az egyeztetések eredményeként a természetvédelmi kezelésre és a természetjárás hagyományos válfajait – gyaloglás, futás, szabályozott kerékpározás stb. – támogató fejlesztésekre került a hangsúly, amiről úgy gondoljuk, hogy méltó módon szolgálhatja a kitűzött célokat: a terület rendezését, a természetben űzött tevékenységek népszerűsítését úgy, hogy az élővilág sem látja annak kárát." – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője, a koalíció tagja.

"Bízunk abban, hogy a következő években a fejlesztések gyakorlati kivitelezése is a meghirdetett irányokkal összhangban fog történni, és ez megfelelő mederbe terelheti ennek a páratlan értékű védett területnek a sorsát. Reméljük, hogy a tájat átalakító, nagyszabású elképzelések többet nem kerülhetnek napirendre a jövőben sem." – folytatta a programvezető.

.A Normafa Természetesen Koalíció azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a tervezett fejlesztések további forgalmat generálhatnak. A forgalom növekedése pedig csak a különféle tevékenységek hatékony szabályozása mellett járhat együtt a terület jelenlegi terhelésének csökkenésével. "Különösen a szabályozatlan kerékpárhasználat megszűntetésére, valamint gyalogosok által évtizedek alatt kitaposott, számtalan jelzetlen ösvény felszámolására lenne szükség a természeti értékek védelme érdekében." – tette hozzá Gálhidy.

A Koalíció mindemellett bízik abban, hogy a Normafa fejlesztése európai szintű mintája lehet a szakszerű természetvédelmi kezelés és a szabadidős tevékenységek összehangolásának, a helyben élők folyamatos bevonása, és támogató közreműködése mellett- írta közleményében a WWF Magyarország.

A Normafa mint közlegelő

A Normafa mint közlegelő

A Normafa növekvő népszerűségének köszönhetően egyre többen töltik itt a szabadidejüket. Sok a sétáló, kocogó, túrázó, kutyasétáltató és kerékpáros, télen a síelő és a szánkózó. Rendszeresek az Anna-réten tartott rendezvények, szerveznek ide zarándoklatot és demonstrációt is. A Normafát óvatosan kell fejleszteni, mert már most is túl sokan járnak oda.

A közlegelők tragédiája közismert környezetvédelmi példázat.

Kapcsolódó anyagok:

Veszélyes kétkerekűek a Normafán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás