A rovat kizárólagos támogatója

2 év alatt befejezte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását a főváros. A projektben a FKF Nonprofit Zrt. 400 ezer új szelektív hulladékgyűjtő tartályt helyezett ki, így biztosítva minden budapesti lakosnak a hulladékok otthoni szétválogatását. Az ötmilliárdos beruházás döntően európai uniós támogatásból valósult meg, és három díjat is kiérdemelt.

Befejezte a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság  (FKF Nonprofit Zrt). A 2013 márciusában indult projekt keretében mintegy 400 ezer új kék és sárga szelektív hulladékgyűjtő tartályt juttattak el a háztartásokhoz. Mára minden budapesti lakos otthon tudja szétválogatni és a megfelelő kukákba tudja dobni a papír-, műanyag és fém-, illetve a kommunális hulladékot. Munkába álltak az új gázüzemű kiszolgáló és gyűjtőjárművek is, amelyek csekély károsanyag-kibocsátásukkal kevésbé terhelik a környezetet.

A beruházás csaknem teljes egészében európai uniós támogatással valósult meg. A 60 célgép 2,874 milliárd forintba került, a három kiegészítő jármű 58,96 millió forintba. A 83 ezer 240 literes tartályért 601,75 millió forintot, a 320 ezer 120 literes tartályért pedig 1,552 milliárd forintot fizetett a főváros.  Az új rendszer éves szinten 20-25 ezer tonnával növeli a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét a korábbi hulladékszigetes megoldáshoz képest, hiszen a lakosság sokkal komolyabban veszi a szelektív gyűjtést, ha kisebb kényelmetlenséggel jár. Mostantól csak az üveghulladékkal kell a szelektív szigeteket felkeresni, üveggyűjtő edényeket ugyanis biztonsági és zajterhelési megfontolásból nem lehet minden egyes háznál elhelyezni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Budapesten élők örömmel fogadták a programot: csaknem száz százalékra nőtt azoknak a száma, akik ma már ténylegesen szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ehhez hozzájárult az is, hogy a program elindulását megelőzően lakossági szemléletformáló kampány indult, részletes tájékoztatást adva a szelektív gyűjtés szabályairól.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes

 

„Az ötmilliárd forintos beruházás talán legfontosabb eredménye a fővárosi lakosok körében kialakult együttműködés és támogatás, amit ezúton is nagyon köszönök. Egyben kérem a budapestieket, hogy a hulladékok pontos, elkülönített gyűjtésével a továbbiakban is segítsék ennek a környezetbarát rendszernek a fenntartását” – mondta dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

A főváros házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programját 2014-ben Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. Az FKF Nonprofit Zrt. emellett a projekttel elnyerte az Ozone Zöld-díjat a nagyvállalati kategóriában, valamint a CSR Hungary Díjat a „Környezet – Zöld kiválóság” kategóriában- áll a cég közleményében.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás