Hirdetés

A városi parkokban tavasszal gyakran láthatunk elárvultnak tűnő madárfiókákat. Ilyenkor azt hihetjük, hogy kiestek a fészekből. Az esetek többségében azonban nem erről van szó, s nincs szükség beavatkozásra.

A belterületi parkokban és a lakótelepi tömbök közötti fás, bokros területeken különböző énekesmadár fajok (rigófélék, poszátafélék, pintyfélék, varjúfélék) fészkelnek. Sőt gyakran bagoly fajok is tanyát üthetnek itt. Április végén, május elején, amikor a fiókák már szépen cseperednek, gyakran láthatunk egy-egy fiókát a fűben, vagy a házfalak mellé, kis zugokba húzódva.

Ilyenkor az emberek többsége úgy gondolja, hogy a fióka kiesett a fészekből, vagy szülei elpusztultak. Ez azonban általában nem így van. Sok madárfaj fiókája teljes röpképességének elérése előtt elhagyja a fészket. A szülő madarak természetesen nem feledkeznek meg a parkban tipegő kicsinyeikről. Amikor megérkeznek a táplálékkal, hangjelzéssel hívogatják őket, amire válaszolnak, így könnyen rájuk találnak.

Így tehát abban az esetben, ha nem tapasztalható sérülés a fiókán, csupán annyi a teendő, hogy egy biztonságosnak tűnő közeli helyre (fára, bokorba) tesszük őket. Ügyeljünk arra, hogy árnyékos helyre kerüljenek, ne a tűző napra. (kmnp.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás