Hirdetés
greenfo/MTI

Megfagytak és legyőzték őket a fertőzések. Egy új kutatás szerint a Mexikói-öböl tömeges delfinpusztulása és a British Petroleum (BP) 2010-es olajkatasztrófája egyértelműen összefügg. A BP tagadja.

Az olajkiömlés óta a partokon talált elhullt palackorrú delfinek közül sok szenvedett tüdő- és mellékvese-károsodást, mivel olajjal szennyezett vízben úszott – írta a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) tudósaiból és más szövetségi kutatókból álló csoport a PLoS One tudományos portálon megjelent tanulmányban.  A BP visszautasította, hogy a kiömlött olaj vezetett volna a delfinek pusztulásához, noha ezt már korábbi kutatások is felvetették. A BP szerint a tengeri emlősök közönséges légúti betegségekben szenvedtek.

A kutatók 46 delfintetemet vizsgáltak, amelyeket Lousiana, Mississippi és Alabama államok partjain találtak 2010 júniusa és 2012 decembere között. Az állatok tüdő- és mellékveseszövetét elemezték. A New Orleanstól délre fekvő, súlyosan szennyezett Barataria-öbölben talált 22 delfint tetemét is megvizsgálták.  Az olajszennyezés krónikus mellékvese-problémákat idézett elő a delfineknél, ezért később kevesebb eséllyel élték túl a hideget, a fertőzéseket és a bakteriális tüdőgyulladást. Az olajszennyezés miatt a vemhességgel is gondjaik lettek.

Venn-Watson szerint a delfinek azért érzékenyek az olajszennyezésre, mert a tenger felszínén vesznek mély levegőt, vagyis ott, ahol az olajhártya elborította az öböl vizét az olajfúró platform elsüllyedése után.

A kutatással a szövetségi kormány és a kutatók a legközvetlenebb összefüggést mutatták ki az olajszivárgás és a tengeri emlősök tömeges pusztulása között. "Nem maradt más ok, mellyel meg lehetne magyarázni az állatok károsodásainak természetét, az elpusztult egyedek számának növekedését, ezek térbeli és időbeli egybeesését az olajkatasztrófával" – mutatott rá Stephanie Venn-Watson, a kutatás vezetője.

Jelentős delfinpusztulás

Évente átlagosan 63 delfint pusztult el az öbölben 2002 és 2009 között. Az olajkiömlés utáni hét hónapban számuk 125-re emelkedett, 2011-ben 335-re. A 2010 áprilisában történt katasztrófa óta az éves átlag több mint 200-ra nőtt.  Ez a leghosszabb és legtöbb egyedet érintő delfinpusztulás, amelyet valaha feljegyeztek a Mexikói-öbölben – írták a tudósok.  A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztus 4-én sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája.

 

Az olaj a palackorrú delfineket sem kímélte

I

2012. április 

Az olaj a palackorrú delfineket sem kímélte

 

A helyszíni vizsgálatok több fajnál alátámasztották, hogy a BP Deepwater Horizon nevű olajfúró platformjának 2010-es felrobbanásakor kiömlő mintegy 757 millió liter kőolaj komoly környezeti károkat okozott a Mexikói-öbölben. Sok palackorrú delfin is megbetegedett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás