Hirdetés
Forrás: globoport

Kína szépen lassan lehalássza Nyugat-Afrika partjait, és mindezt illegálisan teszi, minden előírást és szabályt felrúgva – közölte a Greenpeace.

A kínai halászati cégek több száz hajóval vannak jelen Nyugat-Afrika partjainál, ahol rengeteg mennyiségű halat fognak ki anélkül, hogy a fogásaikat bejelentenék és tiszteletben tartanák a helyi kvótarendszer előírásait. Rashid King a Greenpeace egyik vezetője közleményben tudatta, hogy a kínai halászati cégek gyakorlatilag teljesen kiaknázzák a nyugat-afrikai vizeket és olyan helyen is halásznak, ahol nem lenne szabad. Mindezt törvénytelenül és következmények nélkül hajtják végre – mondta Rashid, aki azt is megjegyezte, hogy a kínaiak súlyosan rongálják a környezetett és nem utolsósorban kihasználják a helyi hatóságok tehetetlenségét és gyengeségét, akik képtelenek fellépni az illegálisan működő kínai halászhajók ellen. Egyedül a kínai kormány tudná megfékezni a halászhajókat, de a pekingi vezetés tudomást se vesz róluk.

A Greenpeace 2000 óta gyújt információkat Kína és más nemzetek halászati tevékenységeiről Afrikában. Az adatokból kiderült, hogy a kínaiak követik el a legtöbb szabálytalanságot. Halászhajóik döntő többsége ugyanis nem használ megkülönböztető jelzéseket, rendszerint eltérő adatokat közölnek tevékenységükről és gyakran eltérő koordinátákat közölnek a valódi tartózkodási helyükről. A kínaiak emellett a lehető legkárosabb halászati módszerrel tevékenykednek, amivel súlyosan rongálják a tengeri élővilágot. A kínai halászhajók szinte egytől-egyig fenék-vonóhálót használnak, amit több helyen már betiltottak.

Komoly problémát jelent az is, hogy a nyugat-afrikai országok nem rendelkeznek hatékony halászati hatósággal, amely ellenőrizni tudná, és hatékonyan fel tudna lépni az illegális halászok ellen. A Greenpeace jelezte, hogy a kínaiak mellett Európai Uniós, orosz, koreai és japán halászhajók is rendszeresen megsértik a szabályokat.  Kína 1985 óta halászik rendszeresen afrikai vizeken. Akkor még csak 13 halászhajóval voltak jelen, már azonban már több mint 460 hajóval garázdálkodnak Afrika partjainál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás