A rovat kizárólagos támogatója

Egy csővezeték átszakadása miatt 80 ezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe Kalifornia partjainál. A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a 14 kilométeren elterülő, a népszerű Santa Barbara-i turistaparadicsom közelében történt olajszennyezés felszámolása érdekében.

A csendes-óceáni partvidék mentén 14 kilométer hosszan terül el az olajfolt. A hatóságok becslése szerint mintegy 400 ezer liter olaj szivárgott ki, és ebből 80 ezer ömlött a tengerbe. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az 1987-ben épült, hatvan centiméter átmérőjű kőolajvezeték átszakadását. Több környezetvédelmi csoport megkongatta a vészharangot a az olajszennyezés hosszú távú következményei miatt.

Santa Barbara környékén történt 1969-ben az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája: mintegy 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe egy olajfúró platformon történt robbanás következtében. Ez a környezeti katasztrófa adta Gaylord Nelsonnak, Wisconsin korábbi szenátorának azt az ötletet, hogy évente szerte a világon tartsák meg a Föld napját. (MTI)

gp3

 

gp2

gp7

gp4

Fépek forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás