A rovat kizárólagos támogatója

Tízállomásos országjáró túrára indult ma a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy A kaland házhoz jön című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban is megismertesse környezetük természeti kincseit.

A Magyar Természettudományi Múzeum országos kalandtúrája ma a szó szoros értelmében is útnak indult, hiszen természetismereti játékokkal rakott kamionunjuk Mosonmagyaróvártól Szegeden át Miskolcig az ország 11 pontján találkozik majd gyerekekkel, családokkal, érdeklődőkkel. Állomásaik egész napos programja során bárki nyomozhat velük életnyomok után, kivezetheti a tanácstalan sünit biológiai útvesztőjéből, vagy megfejtheti, mit árulnak el a katicák pöttyei!  Vándorló természetbúvár termük május 23-tól június 20-ig tartó körútja során Múzeumuk megmutatja: az élővilág micsoda kincsei közt élünk szűkebb környezetünkben!

Nem csak élőben találkoznak majd játszótársaikkal, hanem a www.kalandhazhozjon.mttm.hu  oldalon is.  A honlapon a roadshow pontos információi mellett sok más is várja a csatlakozókat! Hétről hétre újabb és újabb témákat járunak körül: szűkebb környezetünk lopakodó négylábúitól a városi kalaposokig, a velünk élő „bőregerektől” az allergiát okozó növényekig megismertetik a természet megannyi szereplőjét. Szóba hozzák lakásunk, házunk hívatlan vendégeit vagy épp ellenkezőleg azt is, hogyan alakíthatjuk kertünket lepke- vagy madárcsalogatóvá.

A természet kifürkészésében lehet valaki a honlapot követő, szemlélődő útitárs, de a kaland aktív résztvevője is, ha a témákhoz kötődő pillanatokat fotón megörökítve beküldi. A legjobb fényképekből kiállítást rendeznek a Magyar Természettudományi Múzeumban!  Azoknak az amatőr természetbúvároknak, akik kérdéseikre nem találják a választ, a szakértők személyesen adnak tájékoztatást a rendezvényeken vagy a honlapon keresztül.

Hogy mindezt miért teszik?

Egyre ritkábban gondolunk arra, hogy környezetünk élővilágának megóvása saját, emberközpontú világunk fennmaradásának is záloga. Viszont egyre gyakrabban vesszük azt észre, hogy a városokban, de néha már a falvakban is felnövő generációk fokozatosan távolodnak el a természettől. Sokszor idegen, jobbára ismeretlen és időnként félelmetes világként tartják számon. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a városok élővilága folyamatosan változik, például mert vadon élő állatok és növények költöznek be a sűrűn lakott területekre a könnyen megszerezhető élelemforrás miatt vagy kertjeinkbe épp mi, lakosok telepítjük be az egzotikusnak számító fajokat.

 A Magyar Természettudományi Múzeum kutatói közül számos szakember specializálódott a városok élővilágának vizsgálatára, kezdve az urbánus környezet talajlakóival a panelben meghúzódó denevérekig, a padláson élő nyestektől, a gyakran allergiát okozó gyomnövényektől a kertekbe ültetett dísznövényekig.

Fontos tehát, hogy a tudományos élet mellett a mindennapi életben is tudatában legyünk környezetünk változásának, hogy lehetőség szerint mindkét fél – az ember és környezete – számára elfogadható, sőt egymást segítő, fenntartható együttélést tudjunk kialakítani.

 

A múzeum és együttműködő partnerei segíteni szeretnének abban, hogy a gyerekek, a kamaszok, a családok számára befogadható módon hozzáférhetővé és megismerhetővé váljanak közvetlen környezetünk élő értékei, tudatosuljon ezek fenntartásának fontossága. Ez a Magyar Természettudományi Múzeum KEOP-6.1.0/C/11-2012-0003 Lakóparkok – parklakók című Európai Uniós projektjének célja.

Országjáró körút:

MOSONMAGYARÓVÁR – MÁJUS 23. FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont
TABAJD – MÁJUS 28. Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda
SZOMBATHELY – MÁJUS 29. Vasi Skanzen
VESZPRÉM – MÁJUS 30. Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark
DÉVAVÁNYA – JÚNIUS 5. Dévaványai Általános Művelődési Központ
MISKOLC – JÚNIUS 6. Herman Ottó Múzeum
GYÖNGYÖS – JÚNIUS 7. MTM Mátra Múzeuma
VÁSZOLY – JÚNIUS 11. Faluház
KECSKEMÉT – JÚNIUS 12. Kiskunsági Nemzeti Park Természet Háza
SZEGED – JÚNIUS 13. Szegedi Vadaspark
BUDAPEST – JÚNIUS 19-20. Magyar Természettudományi Múzeum – ZÁRÓESEMÉNY

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás