Hirdetés

A magyar nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából – közölte Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja a mai európai nemzeti parkok napján.

A nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából – áll az ellenzéki párt MTI-hez ma eljuttatott közleményében, mely  arra hívta fel a figyelmet, hogy a természeti örökség nem lehet a politikai zsákmányszerzés martaléka.

A PM-es politikus szerint a jövőfelélő politika ellen már a Fidesz lelkiismeretes kisebbsége is lázadozni próbál. Szabó Rebeka értékelése szerint Magyarország az Orbán-kormány alatt a természetvédelemben legrosszabbul teljesítő európai állammá vált, ahol az értékőrzés helyett csupán a pusztítás fékezésére van reális esély. 2010 óta kevesebb mint a felére csökkent a tíz magyarországi nemzeti park pénzügyi támogatása – mutatott rá.

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc Svédországban. Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A nap „a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni” és „igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének”.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás