A rovat kizárólagos támogatója

A körkörös gazdasági modellben jelentős szerepet kap a hulladék minél hasznosabb felhasználása, és a megtermelt javak minél optimálisabb elosztása is, miközben új munkahelyek jönnek létre. A körkörös gazdaságra áttérő vállalatok együttesen éves szinten billió dolláros nettó anyagköltség-megtakarítást érhetnek el.

A 2010-ben az Ellen MacArthur Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a folyamatok újragondolását és újratervezését egy pozitív jövő felépítése érdekében. Ennek az elképzelésnek a középpontjában a körkörös gazdaság gondolata áll, és három kulcsfontosságú, egymással összefüggő területre fókuszálva támogatja annak megvalósulását. További információ: 

 Az Ellen MacArthur Alapítvány „Körkörös gazdaság 100” elnevezésű programja azzal a céllal jött létre, hogy segítse a vállalatokat azoknak a kereskedelmi lehetőségeknek a kialakításában, amelyek újrafelhasználásra szánt termékek és új, vagy továbbfejlesztett újrahasznosítási modellek tervezése, illetve a nagyobb mértékű körforgást elősegítő új üzleti modellek bevezetése során jelentkeznek. A rangos tagság elismerést jelent a tagcégeknek a körkörös gazdaság kapcsán végzett tevékenységéért.  Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása rávilágított arra, hogy a körkörös gazdaságra áttérő vállalatok együttesen éves szinten billió dolláros nettó anyagköltség-megtakarítást érhetnek el” – mondta el Jean-Charles Guinot, az Ellen MacArthur Alapítvány Üzleti Program munkatársa.

Körkörös gazdaság – tények és előrejelzések

• Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása arra jutott, hogy a fokozottabb helyreállításra törekedő szemlélet bevezetésével elérhető anyagköltség-megtakarítás 2025-ig éves szinten meghaladhatná az 1 billió dollárt, a visszaforgató tevékenységek során keletkező anyagköltségek leszámítása után.

• A körkörös gazdasági tevékenység irányába történő elmozdulás segíthetne annak a 600 milliós globális munkahely-hiánynak a kezelésében, amelyet – ha nem történik változás – a Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége 2030-ra prognosztizál.

• A vélekedések szerint a globális szintű újragyártásnak és az európai szintű újrahasznosításnak köszönhetően létesített új munkahelyek száma akár az 1 milliót is meghaladhatná. Globálisan ez a szám idővel jóval nagyobb lesz.

• Ma az Egyesült Államokban és Európában begyűjtött használt ruhák 30-40%-át adják el ismét a tengerentúlon. Csak az Egyesült Államok évente összesen több mint 12 milliárd dollár értékben exportál használt ruhákat, főként Közép- és Dél-Amerikába, Kínába és a szubszaharai Afrikába.

• Az Egyesült Államok 2011-ben összesen 1,5 milliárd dollár értékben (vagy másképp kifejezve 760.000 tonna mennyiségben) exportált használt mobileszközöket és egyéb szórakoztató elektronikai berendezéseket felújításra vagy újrahasznosításra, főként Mexikóba, Indiába és Hongkongba.

De mit is jelent a körkörös gazdaság a környezettudatos működésben?  Nézzük a Lexmark példáját:

• A Lexmark 2005 óta 45%-kal csökkentette széndioxid-kibocsátását. A cég egyik alapvető erőforrás-hatékonysági célkitűzése az, hogy 2018-ra a fogyasztói felhasználás után újrahasznosított műanyagok mennyiségét festékkazettáiban a jelenlegi 10%-ról 25%-ra növelje. Ha ezt a célt sikerül elérni, azzal éves szinten 1000 tonnával csökken a felhasznált új műanyag. A Lexmark évente így csaknem 11.000 fogyasztó felhasználásával megegyező mennyiséget takarít meg.

• A cég 1991 óta biztosít egyszerű módszereket vevői számára, hogy a Lexmark Kellékvisszagyűjtő Program (LCCP) segítségével visszajuttassák használt lézernyomtató-kellékeiket. Az ingyenes gyűjtőszolgáltatások több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – rendelkezésre állnak, ami a Lexmark globális piacának több mint 90%-át képviseli. Jelenleg a termékek mintegy 30%-a kerül vissza újrahasznosításra, vagy az irodákban elhelyezett gyűjtők, vagy bérmentesített csomagcímkék segítségével. A vevők által Európa-szerte visszajuttatott használt tonerkazettákat összegyűjtik, szortírozzák és egy lengyelországi gyártólétesítménybe szállítják.

• A Lexmark irányelvei kizárják a szemétlerakók és szemétégetők igénybe vételét a visszajuttatott anyagok kapcsán, és a cég célja, hogy 2018-ig az anyagok súlyban kifejezett 50%-át közvetlenül újra felhasználja, a fennmaradó részt pedig újrahasznosítsa.

• A legújabb kutatás-fejlesztési programok még tartósabb kazettatípusok létrehozására koncentráltak, energiahatékonyabb nyomtatókkal kombinálva. Az új festékkazetta-gyártósor ezen célra kialakított változata segítségével akár 90%-ban újra felhasznált összetevőkből készült „Corporate Cartridges” kazetták is gyárthatók. A Lexmark 2017-ig szeretné készleteit regionálisan beszerezni – ami azt jelenti, hogy az EU-ban értékesített termékek ott is készülnek.

Körkörös gazdaság – Európa versenyképességének záloga

A körkörös gazdaságra való átállás az egyetlen lehetséges módja Európa versenyképessége megőrzésének úgy, hogy közben egy élhetőbb, egészségesebb környezetet teremtünk. Így látják a témával foglalkozó nemzetközileg elismert szakemberek, akik a koncepció eltérő fejlettségi szinten lévő országokban történő megvalósításának lehetséges módjait elemzik az "Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás" szakmai konferencián 2015. május 27-28. között Budapesten. A nemzetközi konferenciára közel 400 hazai és külföldi szakember regisztrált előzetesen az esemény weboldalán, ahol minden információt megtalálnak az érdeklődők.

Kapcsolódó anyagok:

Cél a körkörös gazdaság

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás