Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárgyűrűzői júniusban is több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szerveznek, amire szeretettel várják az érdeklődőket. Többek között ezeknek a jelöléseknek köszönhetően ismerhetjük meg a fehér gólyák vonulási viselkedését, repülési útvonalait és afrikai telelőterületeit.

A gólyafészkeket csak darus emelőkocsival lehet megközelíteni, ezért a gólya road show rendezvényekre érkezők könnyen felismerhetik az MME stábot, melynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél közelebbről láthassák a gólyákat, néhány fészkeknél egy-egy fiókát le is hoznak a fészekből a szakemberek. Ahol ez biztonságosan megtehető, hosszabb időre is megállunk, hogy a daru kosarában, több fordulóban minden vendég, gyerekek és felnőttek egyaránt, feljuthassanak a fészekhez. Így nem csak arra kínálkozik egyedülálló lehetőség, hogy az emberek belepillanthassanak egy gólyafészekbe, de fényképezni, videózni is lehet a fűcsomókkal kibélelt fészekben a fejüket elfordítva lelapuló, akkurátus sorban fekvő fiókákat. Amint végeztünk egy fészeknél, a darus kocsi, mögötte az érdeklődők nem ritkán 10–15 személyautóból álló karavánjával felkerekedik, és áttelepül a következő fészekhez.  

Most szombaton, 2015.június 13-án tartjuk a fehér gólyák nyilvános gyűrűzését az alábbi helyszíneken Komárom- Esztergom megyében:

helyszín                                       kezdés – vége
Bana, Jókai u. 63.                         8:00 8:30
Nagyigmánd, Bocskai u. 16.      8:50 9:15
Tárkány, Fő utca 124.                  9:30 10:00
Ácsteszér, Kossuth utca 53.    10:30 10:55
Réde, Táncsics utca 1.              11:30 11:50
Császár, Kossuth u. 73.            12:20 12:40
Kocs, Katolikus templom előtt 13:00 13:25
Naszály, Grébicspuszta             13:40 14:10
Naszály, Rákóczi u. 50.              14:30 14:55
Szőny, Szabadság u. 2.              15:15 15:45

Az egyes helyszínek között kismértékű csúszás előfordulhat, de valamennyi helyszínen ott leszünk.
Az érdeklődők betekintést kaphatnak a gólyagyűrűzés rejtelmeibe, és rövid előadást is hallhatnak a fehér gólya védelméről. A jelenlévők az egyes helyszíneken egy-egy fiókát közelről is megszemlélhetnek sőt, el is nevezhetnek! A legjobb, legtalálóbb nevek egyesületünk honlapjára is felkerülnek.  A program ingyenes. Kicsiket, nagyokat, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programmal kapcsolatban további információ kérhető a szazvolgy@gmail.com címen.

Tobábbi információk:  
2015-ös gólya road show helyszínek >>> 
Műholdas jeladóval felszerelt fehér gólyák (és egyéb madárfajok) nyomon követési oldala.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás