A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A mentők ma folytatták a kutatást Tbilisziben az előző napi ítéletidőben eltűnt több mint húsz ember és az állatkertből kiszabadult vadállatok után. Az árvíz több mint egy tucat ember halálát követelte. Vízilovak, tigrisek egyéb vadak városszerte.

A grúz kormány mára nemzeti gyásznapot rendelt el, a fővárosban szünetelt a munka és a tanítás. A főbb útvonalak továbbra is járhatatlanok voltak a sár és törmelékek miatt.  A mintegy egymillió lakosú városra zúduló özönvízszerű eső nyomán kialakult áradások tegnap elöntöttek egy lakónegyedet, több embert magukkal sodorva. A természeti katasztrófának a legfrissebb hírek szerint legalább tizenhárom halálos áldozata van, közöttük többen a tbiliszi állatkert alkalmazottjai, illetve mentők voltak. Mintegy negyven család háza romba dőlt. A mentésben a lakosok is részt vesznek. A károk Nodar Haduri pénzügyminiszter szerint a 15 millió dollárt is elérik.

Súlyos károk keletkeztek a tbiliszi állatkertben is, számos állat kiszabadult. Legalább hat tigris, nyolc medve és hat oroszlán kószált szabadon a városban. A Rusztavi-2 televíziós csatorna beszámolója szerint egy gyerekkórház közelében még tegnap hat farkast lőttek le, az állatkert sajtószolgálata pedig arról adott hírt, hogy egy vízilovat a város egyik központi terén sikerült bekeríteni és altatólövedékkel ártalmatlanná tenni. A kiszabadult vadállatok senkit sem öltek meg – közölte ma Zurab Gurielidze, az állatkert igazgatója.  

Fotó: MTI/EPA/Grúz miniszterelnöki sajtószolgálat/Beszo Gulasvili 

Legalább 300 állat pusztult el az árvízben. ma két tigrist, egy medvét és egy sakált kerestek – közölte az állatkert szóvivője. A katasztrófa áldozatai között van az állatkert három munkatársa is. Az egyik gondozó akkor vesztette életét, amikor az oroszlánokat és a tigriseket próbálta menteni. Az igazgató elmondta: az állatkert egyik kedvencét, egy Sumba nevű fehér oroszlánt fejbe lőtték az állatkert területén. Gurielidze vizsgálatot követelt az állatok lelövése ügyében.  Davit Narmania tbiliszi polgármester újságírók előtt azt javasolta, hogy az állatkertet a központból telepítsék ki a városon kívülre. A tervet támogatja Gigla Agulasvili környezetvédelmi miniszter és II. Ilja grúz pátriárka is. Az állatkert vezetői sem zárkóznak el ettől, de hangsúlyozzák: gondos előkészítésre van szükség.



Ma este hét cseh szakértő utazik Grúziába, hogy segítséget nyújtson az elöntött állatkert dolgozóinak – közölte Jana Ondrejchová, a prágai állatkert illetékese. A hét szakértő közül öt a prágai állatkert munkatársa, amelyet 2002 augusztusában és 2013 júniusában öntött el az ár. 

A 120 hektáros állatkertet 1927-ben alapították. Akkor a város szélén állt, de azóta a megnövekedett város központjába került. Az 1961. és az 1966. évi árvízben a Vere folyó partján álló állatkert nagy károkat szenvedett, de akkor a megáradt folyónak jóval kevesebb áldozata volt mind a tbiliszi lakosok, mind az állatkert lakói körében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás