Hirdetés

A jók között végzett a magyar almaföld a Greenpeace nagy európai vizsgálatában. A szervezet szakértői 12 ország almáskertjeit vizsgálták, és összesen 53-féle növényvédő szert találtak a 85 talaj- és vízmintában. A magyar termesztési körülmények a jobbak közé tartoznak: a nálunk vett talajmintákban mindössze 3 növényvédő szer maradványait mutatták ki. A 3 szer közül 2 engedélyezett permetezőszer, a harmadik pedig az a DDT, amely bár sok talajban jelen van még, de 1968-as betiltása óta használata mára gyakorlatilag megszűnt.

Az alma nemcsak Magyarországon az egyik legnépszerűbb gyümölcs, de szerte Európában is. A Greenpeace ezért talaj- és vízmintákat vett 12 európai ország almáskertjeiből, hogy felmérje az azokban meglévő növényvédőszer-maradványokat. A talaj tekintetében a legszennyezettebbeknek az olasz és a belga almáskertek bizonyultak, a vizeket pedig Lengyelországban és Szlovákiában szennyezték leginkább.

A 2015. április közepén vett 6 magyarországi talajmintában mindössze 3 növényvédő szer maradványát mutatta ki a vizsgálat. Ebből kettő engedélyezett permetezőszer volt, egy pedig a DDT, utóbbi azonban nem friss vegyszerhasználat eredménye. A közel 50 éve betiltott DDT lebomlási ideje nagyon hosszú, ezért sajnos sok talajban még mindig jelen van.  Ezzel a magyarországi almáskertek talaja európai összehasonlításban, a 12 országban vett minták alapján környezeti és egészségi szempontból a jók közé tartozott. Hiszen több olyan talaj- és vízminta is előfordult más európai országban, amiből akár 13 növényvédőszer-maradvány jelenlétét is ki lehetett mutatni egyszerre; a három olaszországi mintában pedig összesen 18-féle vegyszer volt jelen. A leggyakrabban fellelhető vegyszer a boszkalid nevű gombaölő szer volt (a talajminták 38, a vizek 40 százalékában), ami ráadásul sok mintában igen magas koncentrációban fordult elő. A magyar talajmintákban ennek a szernek maradványa nem fordult elő.

Ugyanakkor a talajminták közel negyedénél tiszta termesztési körülményeket talált a kutatás. Ez azt mutatja, hogy igenis lehetséges szintetikus növényvédő szerek nélkül, ökológiai gyümölcstermesztés keretében almát termeszteni Európában és Magyarországon is. 

Az alma a legnépszerűbb gyümölcs Európában, termesztése azonban a legvegyszerigényesebb mezőgazdasági ágazatok közé tartozik. A Greenpeace abban szeretné segíteni a gazdálkodókat, hogy az egyre drágább, és az egészségükre is veszélyt jelentő szintetikus permetezőszerek helyett megfelelő ismeretek álljanak rendelkezésükre arról, hogy miként lehet ezek nélkül is eredményesen egészséges gyümölcsöt termeszteni.  

Ezért a tesztelési eredményeket bemutató kiadvány második részében röviden azt ismertetjük, hogyan lehet a természet adta lehetőségeket felhasználva az ökológiai almatermesztést megvalósítani. Az ökológiai almatermesztés több évtizedes európai tapasztalatainak összefoglalásával olyan gyakorlati tanácsokat ad, amelyek alkalmazásával jelentősen csökkenthető, vagy teljesen megszüntethető a szintetikus növényvédő szerek használata. Vannak olyan kézenfekvő módszerek például, mint amilyen a tájba illő ellenállóbb almafajták ültetése; az istálló és a zöldtrágya; a megfelelő módon érlelt komposzt használata műtrágyák helyett; a takarónövényzet jó megválasztása; más növényekkel való együtt termesztés; valamint a rendszeres metszés. Ezek segítik az almafákat, és csökkentik a fa és a gyümölcs betegségekre való fogékonyságát. Az ökológiai gazdálkodás keretében azonban a megelőzés mellett konkrét védekezési módszereket is alkalmaznak, például feromonos csapdákat az almamoly, vagy granulózis vírust a hernyók ellen. És egy példa arra is, hogy a régi módszereket, tudást is fel lehet éleszteni: bebizonyosodott, hogy a mezei zsurló kivonata nagyon eredményesen használható a gombás megbetegedések ellen. ]

A Greenpeace által javasolt agro-ökológia elvein alapuló élelmiszer- és mezőgazdasági rendszer védelmezi a gazdálkodók és környezetük egészségét, a biológiai sokféleséget; biztosítja az egészséges ételt és termőföldet, a tiszta vizet; növeli élelmiszer-előállításunk biztonságosságát. Ezzel az élelmiszerlánc ellenőrzése az óriáscégektől az emberekhez kerül át, és jótékony hatást gyakorol a gazdálkodókra, valamint a vidéki közösségekre is. 
A Greenpeace azt szorgalmazza, hogy az EU támogatási rendszere a jövőben a közösségi pénzekkel valóban a közösségi érdekeket támogassa – jelen esetben az ökológiai gazdálkodást a vegyipari lobbi érdekei által meghatározott ipari módszerekkel dolgozó mezőgazdasági termelés helyett. 
Az almáskertek vizsgálatáról szóló eredeti, angol nyelvű jelentés itt érhető el.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás