A rovat kizárólagos támogatója

Nagyon jónak minősítették Magyarországot a környezeti demokráciákat vizsgáló átláthatósági jelentésben. Hazánk azonban eggyel alacsonyabb, jó minősítést kapott az igazságszolgáltatással és a részvétellel kapcsolatos jelentésrészben.

A www.environmentaldemocracyindex.org címen elérhető jelentésben a jó minősítéshez hozzájárult, hogy a szabad információáramlásról szóló jogszabály megköveteli a kormánytól, hogy gyors környezettel kapcsolatos információt nyújtson a nyilvánosságnak, valamint az is, hogy lehetővé teszi a nyilvánosság számára a friss információkhoz való hozzáférést is. A részvételt vizsgáló jelentés kitér arra, hogy a legtöbb jogszabály előírja a kormányzati hatóságoknak, hogy lehetőséget biztosítson a nyilvánosságnak, hogy véleményével formálhassa a döntéshozatalt már a korai szakaszokban is. Azonban a jelentésből az is kitűnik, hogy csak néhány jogszabály írja elő, hogy a környezetet érintő problémák döntéshozatalában hatékonyan részt kell vennie a nyilvánosságnak is.
A környezeti ügyekben – a jelentés szerint – erős intézkedési oldala van az igazságszolgáltatásnak, annak érdekében, hogy a környezetet érintő döntéseket véghezvigyék. A hazánkat is vizsgáló jelentésben szó esett arról is, hogy Magyarország aláírta a környezeti demokráciáról szóló Aarhus-i Egyezményt.

Mi az, ami jól működik Magyarországon?

A környezetet érintő információhoz való jutás jogát biztosítják a jogszabályok.
A jog előírja a minisztériumok számára, hogy az információkat elérhetővé tegyék a nyilvánosság számára.
A jog kimondja, hogy a nyilvánosság már a döntéshozatal korai szakaszában is részt vehet a döntéshozatalban, abban az esetben, hogyha a döntés ténylegesen hatással van a környezetre.
A legtöbb esetben a jogszabályok lehetővé teszik a büntetőjogi, polgári és közigazgatási jogszabályok alkalmazását, ha erre szükség van.
A gyakorlatban: a Budapestet jellemző levegő és az ivóvíz minőségét érintő adatok elérhetőek a nyilvánosság számára.

Hol lehetne még fejlődni?

A legtöbb jogszabály nem várja el, hogy a kormányzati szervek a környezeti problémákat érintő kérdéseiknél keressék a nyilvánosság bevonását.
Az információ szabadságáról szóló jogszabály számos esetben lehetőséget teremt arra, hogy például a környezetet érintő információk kiadását elutasítsák.
A jogszabályban hiányoznak azok a biztosítékok, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy a környezeti károk és a környezeti jogok megsértése esetén azonnali jogorvoslattal lehessen élni.

Itt találhatók bővebb információk a témában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás