A rovat kizárólagos támogatója

A májusban hazánkban is hatályba lépett Energiahatékonysági Irányelv szerint a nagyvállalatoknak ez év decemberig – majd azt követően 4 évenként – kötelező energetikai auditot kell készíttetnie. A Magyar Energiahatékonysági Intézet segítséget kíván nyújtani az ipari energetikai auditokkal kapcsolatban.

A MEHI honlapján elérhető Auditorok Jegyzéke egy olyan kereshető adatbázis lesz, mely segít eligazodni az ipari energetikai audit-szolgáltatás keresleti és kínálati oldalán.   Az audit az energiahatékonyságot növelő intézkedéseket segít feltérképezni. Az energetikai audit nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem minden olyan szervezetnek fontos, amely javítani szeretné energiahatékonyságát, csökkenteni energiafogyasztását és odafigyel környezetére. Általános tapasztalat, hogy az auditok hatására 5-10, de akár 10-20% is megtakarítható egy szervezet üzemeltetési költségeiből, külön beruházás nélkül, csak intézkedésekkel, beállításokkal.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet honlapján egy ipari energetikai-auditor jegyzéket indít.

A jegyzék elsődleges célja az energiahatékonysági piac – önkéntes alapú – szervezése, hisz az Energiahatékonysági Irányelv májusi átültetése nyomán most már egyre sürgetőbbé vált az eddig kiváró nagyvállalatok számára is az auditok elvégzése: a törvény szerint erre 2015. december 5-ig sor kell, hogy kerüljön. Komoly büntetés várhat azokra, ahol ez nem történik meg (bár a törvény ad egy éves haladékot a büntetések kirovása alól, mely az irányelv hazai átültetésének késlekedése miatt indokolt is).

„Várjuk minden érdeklődő jelentkezését, a MEHI honlapján a részletek átolvashatók. Egyben kérünk mindenkit, hogy akkor jelentkezzen jegyzékünkbe, ha a Parlament által elfogadott, energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény auditorokra vonatkozó előírásainak eleget tesz. A jegyzékbe való bekerülés önkéntes és a szolgáltatás díjmentes. A jegyzékbe való bekerüléshez egy adatlapot kell csak kitölteni – az adatok ellenőrzése után a jegyzékben megjelenítjük a jelentkezőket.” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója.

A Magyar Energiahatékonysági Intézetről:

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat, mind kormányzati intézkedések segítségével, mind a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás