Hirdetés

A Szigetközi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szlovák partnereivel együtt szeretné előteremteni az előkészítő tanulmányok és kezelési tervek elkészítésének költségeinek fedezetét. Egy Magyarország-Szlovákia INTERREG IIIA határon átnyúló projekt keretében szeretnék előteremteni a szigetközi-csallóközi határon átnyúló natúrpark kialakítását.

A Szigetközben megvalósulandó Natúrpark a természeti élmények kiaknázását biztosítja – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője azon az egyeztetésen, amelyen a helyi és a térségi szereplőkkel ismertették a natúrpark létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket. Hangsúlyozta: fontos, hogy a szigetközi emberek véleményének figyelembevételével valósuljon meg a szigetközi natúrpark. Nagy István reményét fejezte ki, hogy jövőre megkezdődhet az előkészítő munka, és a Natúrparkot a Szigetközben legkésőbb 2017-ben meg lehet alakítani.

Mérföldkőnek nevezte a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciójának kidolgozását a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a tárca kezdeményezésére, az érintett intézmények bevonásával áttekintették és kielemezték a hazai natúrparkok jelentőségét, feladatait, társadalmi szerepvállalásait és fejlesztési lehetőségeiket. A koncepció ez alapján határozta meg a natúrparkokkal kapcsolatos szakmai és szervezeti-működési kereteket. Ezen alapelvek alapján az addigi hét natúrpark mellett két új: a Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark kapta meg a névhasználati hozzájárulást.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályi keretek megalkotása mellett ugyanolyan fontosak a natúrparkok által ellátott feladatok – ilyen a természeti és a kulturális örökség megőrzése, a környezeti nevelés és szemléletformálás, a vidékfejlesztés, valamint a turizmus és rekreáció. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a natúrpark minden esetben a helyi közösségek által létrehozott tájszintű terület- és vidékfejlesztési együttműködés. Célja, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva, a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok közötti összhangra törekedve biztosítsa a területen élő lakosság boldogulását úgy, hogy közben a táj élővilágának életfeltételei fennmaradnak és javulnak. Az államtitkár kijelentette: meggyőződése, hogy a Szigetközi Natúrpark előkészítése is ugyanezen értékek mentén zajlik.

Magyarországon jelenleg kilenc natúrpark működik: a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy és a Körösök Völgye Natúrpark. Együttesen az ország területének több mint 6 százalékát fedik le, és összesen 213 települést érintenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás