A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: HNPI/ NG

A Hortobágy határán, több ezer hektáron terül el az egykori bombázó lőtér. Ezen a bombatölcsérekkel szabdalt és rengeteg, fel nem robbant lőszert rejtő, évtizedek alatt tönkretett területen végre begyógyítják a sebeket.

A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. Csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósul meg a megsebzett táj rehabilitációja. A projekt főleg az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) feladata – a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén – a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítása, a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint teljes tűzszerészeti mentesítése. A tájrehabilitációjára első feladata a célterületen a felszínen, illetve a felszín alatt található lőszerek és lőszermaradványok feltárása, szükség szerinti hatástalanítása és elszállítása, valamint a veszélyes hulladékok eltávolítása. Ezt a munkát kezdte meg a napokban a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede.

Kép: Czeglédi Zsolt / MTI 

A pályázat keretében az eredeti felszínből kiemelkedő mesterséges felszínformákat (hangárimitációk, céldombok) elbontják, a célterületen becsapódott lövedékek okozta mintegy ötezer bombatölcsért és más tájsebeket betemetik. A sűrűn bombázott, roncsolt területeken kialakított anyagnyerő helyek a későbbiekben vizes élőhelyként funkcionálnak. A tervezett beavatkozások keretében – a mintegy 1000 hektáron végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken – megakadályozzák az invazív növények térhódítását, a gyomtársulásokat pedig mechanikai módszerekkel és legeltetéssel visszaszorítják. Mindez jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természet közeli gyeptársulások kialakulásához.

A HNPI tájékoztatása szerint a tájrehabilitáció elengedhetetlenül szükséges az egykori bombázó lőtér hagyományos, immár polgári hasznosításához, illetve természetvédelmi területként történő kezeléséhez. A teljes környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítést követően a jelenleg „állami kivett I.” besorolású területeket művelésbe vonják, és a későbbiekben legelőként kívánják hasznosítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás