A rovat kizárólagos támogatója

A transzatlanti kereskedelmi egyezmény, a TTIP elutasítására szólította fel a magyar kormányt, az Országgyűlést és európai parlamenti (EP) képviselőket több mint ötven véleményformáló értelmiségi.

A levél aláírói elvárják, hogy az illetékesek tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy ne lépjen hatályba a „nemzetállamokat a multinacionális cégeknek kiszolgáltató kereskedelmi egyezmény”. Az aláírók megütköznek azon, hogy „az Európai Bizottság e földrész lakói nevében olyan egyezségre készül az Amerikai Egyesült Államokkal és Kanadával, amely a legdurvább módon sérti az európai civilizáció három alapelvét: a kulturális sokféleséget, a társadalmi igazságosságot és a demokratikus jogállam rendjét. Kifogásolják többek közt, hogy a TTIP feljogosítaná a befektetőket, hogy bepereljenek bármely országot, amely vállalkozásaik jövedelmezőségét veszélyeztető jogszabályokat léptet életbe.

Több neves ember is aláírta a levelet

Ezt ráadásul az igazságszolgáltatás nemzeti és nemzetközi intézményrendszerét megkerülve tehetnék, magánbíróságok előtt. Az aláírók szerint Európa felelős vezetői nem vállalhatnak kötelezettséget a szélsőséges társadalmi igazságtalanság védelmére, nem foszthatják meg a helyi társadalmat az önvédelem törvényes eszközeitől, s ha megteszik, a népek élni fognak az ellenállás jogával, amelyet minden demokratikus alkotmány biztosít a törvénysértő hatalommal szemben”. A levél aláírói közt szerepel többek között Ángyán József agrármérnök, Bagi Béla agrármérnök, Bardócz Zsuzsa biokémikus, Bencsik János terület- és településfejlesztő szociológus, Bogár László közgazdász, Csath Magdolna közgazdász, Fábry Sándor előadóművész, Fóti Péter oktatáskutató, Lányi András író, Róna Péter közgazdász, Puzsér Róbert publicista – ezzel csatlakoztak a Stop TTIP önszerveződő, immár 2,3 millió európai polgárt tömörítő polgári kezdeményezéshez.

Ismeretes, júniusban a nagyszámú benyújtott módosító indítvány miatt elhalasztották az Európai Parlamentben a TTIP-ről szóló parlamenti állásfoglalásról szóló vitát és a szavazást. A nyílt levél időzítésének egyik oka, hogy a szavazást valószínűleg jövő héten tartják – mondta lapunknak Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének képviselője, aki egyben a nyílt levél egyik kezdeményezője. Mint kifejtette, a dokumentummal nyomást szeretnének gyakorolni a magyar EP-képviselőkre, mivel az egyezménnyel kapcsolatban nem egyértelmű a magyar kormány álláspontja, s szeretnének hozzájárulni a TTIP-vel kapcsolatos társadalmi párbeszédhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás