Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az Európai Unió bírósága elé kerül mindkét földüggyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, döntésre pedig legkorábban a jövő év őszén kerülhet sor – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, az agrártárca államtitkára.

Jövő ősszel kerülhet pont a hazai földforgalmazási törvény nyomán megszüntetett haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárás végére – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett háttérbeszélgetésen. 

Tekintettel az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások hangvételére, az ügy vélhetően az Európai Unió bírósága elé kerül majd, ahogyan az idén a nyolc kérdést magában foglaló második kötelezettségszegési eljárásról is az a testület dönt majd. Ez utóbbi kapcsán vélhetően egy évvel később, 2017 őszén születhet döntés, amit hazánk tiszteletben tart majd – közölte az államtitkár.

Simon Attila szerint Magyarország nagyon komolyan veszi a kötelezettségszegési eljárásokat, ezért a májusban az EB által megküldött nyolc kérdésre csaknem 16 oldalas válaszlevelet küldött a kormány. Szerinte vannak olyan kérdések – mint például a szakképesítési követelmények –, ahol hazánk engedne a szigorú elvárásokból, ugyanakkor a bizottság nagyon merev álláspontot képvisel, így várhatóan egyezségre nem lehet számítani. Vannak azonban olyan pontok, amelyekben hajthatatlan a kabinet, az államtitkár példaként említette a földhasználathoz kötött tulajdonszerzést. A cél, hogy a föld azé legyen, aki valóban megműveli, nem szeretnénk ugyanis teret engedni a spekulációs földszerzésnek, amire az utóbbi években bőven akadt példa hazánkban – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás