Hirdetés

Az idén tavasszal elhunyt neves biológus és természetvédő, dr. Puky Miklós képeiből nyílt kiállítás Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban. A fotók Nepál különleges világába kalauzolják az érdeklődőket.

A mintegy harminc fényképből összeállított tárlat tulajdonképpen egy emlékkiállítás, mellyel a jeles természetvédő munkássága előtt kívánunk tisztelegni. Dr. Puky Miklós biológus az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos főmunkatársa volt, s ebben a minőségében számos nemzetközi természetvédelmi programban is részt vett. A Varangy Akciócsoport Egyesület elnökeként rendszeresen szervezett békamentő akciókat. Nagyon szerette a természetet. Rabul ejtették a szép tájak, vízesések, növények, állatok, melyeket sikerrel kapott lencsevégre. Szép képeiből rendszeresen készíttetett naptárakat, képeslapokat, melyeknek bevételét jótékony célokra ajánlotta föl.

A Körösvölgyi Látogatóközpontban most bemutatott fotókat egy nepáli tanulmányút során készítette 1997 tavaszán, amikor Baltay Zsombor és Schád Péter társaságában ottani természetvédelmi szervezetekkel ismerkedett meg és cserélt tapasztalatokat. Munkatársaival együtt elsősorban a helyi kétéltű és a madár fauna védelmére dolgozott ki irányelveket. 

A fotók segítségével felfedezhetjük Nepál gyönyörű tájait, bepillantást nyerhetünk az ott élő emberek életébe, megismerhetjük kultúrájukat. Megelevenedik előttünk a nepáliak egyszerű, természetközeli élete. Láthatjuk, amint egy férfi a hátán viszi feleségét az orvoshoz, vagy ahogyan a közös szeméthalmazban együtt keresgél magának élelmet a kóbor kutya, az éhes tehén és a szegény ember. Megdöbbentő az a felvétel is, melyen dr. Puky Miklós egy hamvasztás előkészületeit örökítette meg.

Az egyik fotót nézve a Himalája több mint 8 ezer méter magas hegyvonulataiban gyönyörködhetünk, egy másik kép pedig a szentélyek szépségét örökítette meg. A kiállítást július 31-ig tekinthetik meg a Körösvölgyi Látogatóközpontban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás