A rovat kizárólagos támogatója

Életének 75. évében elhunyt Sinkó László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

Sinkó László színházi és filmszerepein keresztül egyaránt rengeteg szeretetet, örömet és szépséget adott a magyaroknak. A legnagyobbak közé tartozott, emléke örökké velünk marad. Sinkó László 1940. március 18-án született Budapesten. Bátyja, a nála tizenkét évvel idősebb Sinkovits Imre az ország egyik legnépszerűbb színésze volt. Érettségi után nyomban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Diplomájának megszerzése után, 1962-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol különböző műfajú darabokban, még operettben is játszhatott.

Budapestre 1966-ban költözött, a Nemzeti Színházban játszott. 1982-ben a magyar színházi életet felpezsdítő Katona József Színház alapító tagja volt, itt vált igazán színésszé, rangos nemzetközi fesztiválokon jutalmazott produkciók részesévé. A társulattal bejárták a világot, felléptek Bécsben, Londonban, Párizsban, Moszkvában, Barcelonában, Bogotában és Caracasban is. A Katonában rengeteg nagy szerepe volt, többek között Versinyin (Három nővér), Übü papa (Übü király) – ezek a műsorról levehetetlen darabok voltak, s ő beírta velük a nevét a magyar színháztörténetbe. Székely Gábort követve 1994-ben több kollégával ő is az Új Színházhoz szerződött, ahol születtek remek előadások, de a teátrum nem volt hosszú életű. Megszűnése elkeseredéssel töltötte el, még a tanítást is abbahagyta a Színművészeti Főiskolán, és elment "szabadúszónak", sokat játszott vidéken.
2003 óta ismét a Nemzeti Színház tagja. Erős karakterformáló képessége miatt gyakran játszott intrikus szerepeket. Emlékezetes alakításai: Trigorin (Csehov: Sirály), Valér (Moliére: A fösvény), Jázon (Grillparzer: Medea), Szakhmáry Zoltán (Móricz Zsigmond: Úri muri), dr. Schön (Wedekind: Lulu).

Bár ízig-vérig színpadi színész, számos filmben és tévéjátékban szerepelt. Kellemes hangját, megnyerő egyéniségét kölcsönözte a hazánk tájait bemutató tévés produkciónak, a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozatnak (1979), majd folytatásának, az …és még egymillió lépésnek (1986), sőt, ő maga is túrázott a stábbal.

Másfélmillió lépés Magyarországon / … és még egy millió lépés / Lépések és kerekek (1979-1991)

Az a bizonyos narrátori hang ekkor égett bele mindenki fülébe. Sinkó maga is nagy természetjáró volt, a sorozatot rendező Rockenbauer Pál pedig már korábbról ismerte a színészt, így aztán adta magát, hogy ő legyen a természetfilm-sorozat hangja. A Másfélmillió lépés… és Sinkó ma már olyan elválaszthatatlan egymástól, mint a Magyar népmesék és Szabó Gyula. 
 

Fekete hét volt ez számomra. Tegnap távozott Sinkó Laci is az örök vadászmezőkre, talán megtesz ott is másfélmillió lépést – írta Facebookon Juhász Árpád, akivel Sinkó a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatot – narrátorként, és aktív túrázóként – készítette.

Szinkronizálni is gyakran hívják: az ő hangján szólalt meg a Macskafogó című rajzfilmben a szuper egérügynök Grabowski, hangja szinte összefonódott Anthony Hopkins filmes jelenlétével (Túlélni Picassót, A vadon foglyai, Szenvedélyek viharában, Hannibal, A vörös sárkány).

Művészi munkáját 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1982-ben érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel ismerték el, a Kossuth-díjat 1995-ben vehette át. 2014-ben A Magyar Érdemrend tisztkeresztje (polgári tagozat) és a Nemzet Művésze kitüntetésekkel ismerték el munkásságát.

Sinkó Lászlóval 1988-ban készült egy portréfilm, amiben az elmúlásról azt mondta, hogy:
Nem tudom, hogy hol tartok, és úgy is szeretnék elmenni ebből az árnyékvilágból, hogy nem tudom. 
 

Nem szeretem azt a szót, hogy hazafi

Sinkovits Imre öccse, a régi és az új Nemzeti Színház tagja, a Katona és az Új Színház alapítója, Anthony Hopkins és Roger Moore magyar hangja, a Másfél millió lépés Magyarországon narrátora, Spiró-szakértő, természetimádó, sportőrült és nem mellesleg számtalan színpadi szerep zseniális megformálója. Sinkó László Kossuth-díjas színésszel, a Nemzet Művészével beszélgetett az origo idén márciusban 75. születésnapja alkalmából.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás