A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/AP

Jericho, a megölt zimbabwei oroszlán, Cecil társának műholdas jeladója újra rendszeresen küldi a jeleket – mondta el az AP hírügynökségnek Brent Stapelkamp oroszlánkutató, aki csapatával kilenc éven át tanulmányozta az állatokat.

 A zimbabwei Conservation Task Force civil állatvédő szervezet szombaton tette közzé, hogy feltehetően a Cecil kölykeiről gondoskodó Jerichót is elpusztították, a műholdas jelek szerint azonban a vad él és mozog a Hwangei Nemzeti Park területén.

Valószínű, hogy Stapelkamp volt az utolsó ember, aki az amerikai orvvadászon kívül Cecil, Zimbabwe leghíresebb oroszlánja közelébe kerülhetett, amikor tavaly októberben ellátta a jeladóval.

A tudós azt is elmondta, hogy amikor Cecil fejetlen tetemét végül megtalálták, már egy hete keselyűk táplálkoztak belőle. Az állatvédők úgy döntöttek akkor, az a természetes, ha a maradványokat ott hagyják, ahol megtalálták őket, hogy a maradék hús a hiénáké lehessen.

Cecil afféle menekültként, egyedül vándorolva érkezett a parkba, miután elüldözték előző területéről. "Összebarátkozott" egy másik hímmel, Jerichóval, együtt nőttek fel. Két oroszláncsalád védelmét látták el, az egyikben három nőstény él, a másikban szintén három nőstény hét kölyökkel – tette hozzá Stapelkamp.

Elmagyarázta, hogy Cecil elpusztulása után Jericho talán nem lesz képes egyedül megvédeni a területet, rivális oroszlánok elűzhetik onnan, így a nőstények és a kicsinyek is veszélybe kerülnek, elkergethetik vagy meg is ölhetik őket.  

 Cecil, a zimbabwei oroszlán      Fotó: MTI/AP/WCRU/Andy Loveridge

Ugyan Cecil megölésének részleteit nem ismeri, beszélt arról, milyen taktikával ejtik el az állatokat: magánterületre csalják őket, mint Cecilt is, ahol nem állnak a nemzeti park védelme alatt.  Az orvvadászok zebrát vagy zsiráfot lőnek le, tetemüket fára akasztják. A nagyvad figyelmének felkeltésére néha kiveszik a csalétek belső szerveit, melyeknek "még erősebb a szaguk", majd járművük hátuljára kötve hurcolják a nemzeti park határai mentén. Az is előfordul, hogy haldokló bölény hangját rögzítik és hangszórón közvetítik azt a ragadozónak. Így a vad egyenesen a vadászok fegyvere elé szalad – ecsetelte a kutató. Magánterületen is tilos a vadászat, amíg ki nem bocsátják a hivatalos, oroszlánokra vonatkozó kvótát, és ez idén még nem történt meg, tehát Cecil kilövése is törvénytelen volt.

A zimbabwei természetvédők szerint Walter Palmer minnesotai fogorvos 50 ezer dollárt (14 millió forint) fizetett egy helyi vadásznak és a magánterület tulajdonosának a védett vadállat illegális elejtéséhez nyújtott segítségükért. A zimbabwei állampolgárságú férfiakat szerdán bíróság elé állították, és keresik Palmert is, akinek holléte jelenleg ismeretlen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás