A rovat kizárólagos támogatója

Egy egyszerű, kubista épület kelt nagy felháborodást a velenceiek körében: a Canal Grande partján álló fehér kocka sokak szerint egyenesen förtelmes.

A Calatrava-híd közelében álló épület, amely egy hotel szárnyaként készült el, az első modern ház, melyet a fasizmus időszaka óta a Canal Grande mentén emeltek. A melléképület elsősorban modern, egyszerű és kubista formája miatt szúrja sokak szemét.

Az állványzatot az éveken át tartó munkálatok után a héten bontották el, ekkor vált láthatóvá teljes valójában a 9885 köbméteres kocka. "Az épület egy igazi ökölcsapás. Förtelmes és sértés Velence számára és mindazok számára, akik világszerte szeretik ezt a várost" – mondta Salvatore Settis művészettörténész.

 

 

 

Fotó: 

 

Vittorio Sgarbi világhírű művészeti szakértő is kemény véleményt fogalmazott meg. "Szégyen ez az épület, azonnal le kellene bontani" – mondta.

A Hotel Santa Chiara tulajdonosai már az 1950-es években megkapták a 659 négyzetméteres, 19 szobával és földalatti parkolóval rendelkező épület építési engedélyét – közölte a Corriera della Sera olasz napilap. 2004-ben a község engedélyét is megkapták, majd 2008-ban a velencei műemlékvédelmi hatóságét is.  Elio Dazzo, a hotel tulajdonosa eddig nem fordított figyelmet a projekt körül felmerült és a médiában elharapódzó vitára. A tiltakozások azonban most, hogy az épület láthatóvá vált, erőteljesebbé váltak.  Az Il Gazzettino című velencei napilap nyilvánosságra hozta egy közvélemény-kutatás eredményét is, mely szerint a városlakók 87,7 százaléka borzasztónak találja az épületet. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás