A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ötödször szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 13–14-én. A madarak befogása és jelölése többnyire a leglátogatottabb strandokon történik, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Izgalmas lesz, hogy a majdnem 3 méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

A hattyúbefogás és -jelölés célja, hogy minél több egyedre kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj országon belüli és kontinentális kóborlási szokásait. Az akcióra azért augusztus közepén kerül sor, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága – a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6–8 hétre is röpképtelenné válnak! Ezért a vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.

PROGRAM
Csütörtök (augusztus 13.)
10.00 Balatonfüred, Tagore sétány eleje (Vitorlás tér, a legközelebbi díjmentes parkoló a Huray utcában, kb. 5 perc sétára található)
12.30 Révfülöp hajóállomás (Halász utca vége, a parkolás díjmentes)
14.30 Keszthely hajóállomás (a parkolás díjköteles)
16.00 Balatonmáriafürdő hajóállomás (a parkolás díjmentes)

Péntek (augusztus 14.)
9.30 Fonyód- Alsóbélatelep, Noszlopy utca (a parkolás díjmentes) vagy Fonyód (ún. Fésüs móló a kikötőtől és a Vízirendőrségtől nyugatra, a parkolás díjmentes)
11.00 Balatonboglár, Platán-strand (a parkolás díjmentes) v. Balatonlelle, Vadvirág Camping (a parkolás díjmentes)
13.00 Balatonszárszó, Községi (szabad) strand (a parkolás díjmentes)
14. 00 Balatonföldvár, Kvassay sétány (a parkolás díjmentes)
15.00 Zamárdi, Margó Ede sétány (a parkolás díjmentes) v. Zamárdi, József A. u. (a parkolás díjmentes)
16.00 Siófok, Hotel Európa előtti partszakasz (díjköteles parkolás)

A rendezvény helyszínein regisztrálók között az MME 20 db Hattyú Road Show pólót sorsol ki, amit a szerencsés nyertesek telefonos egyeztetést követően postán kapnak meg. Regisztrálni minden helyszínen az MME kollégáinál lehetséges a road show ideje alatt. Az elsőként regisztráló húsz érdeklődő minden állomáson ajándék túzokos hűtőmágnest is kap.

Bütykös hattyúk a Balatonon

A bütykös hattyú Magyarország őshonos madárfaja, ami azonban a múlt század jelentős részében nem fészkelt, kipusztult hazánkból. Az 1990-es évekre felerősödő visszatelepülésben jelentős szerepet játszottak nagy tavaink, így a Balaton is. Legnagyobb tavunkon évente csak 25-50 pár fészkel (részletes adatok: BÜTYKÖS HATTYÚ FÉSZKELŐÁLLOMÁNY-FELMÉRÉS A BALATONON (388 KB pdf.)), de a költések akár fele is megsemmisülhet. A Balatonon idén az átlagnál kevesebb a bütykös hattyú, különösen a déli parton. Ennek oka egyelőre nem ismert. A hattyú road show-hoz hasonló rendszeres állomány-monitorozó akciók azért is fontosak, hogy az ilyen kérdésekre is választ kapjunk.

   Az eddigi Balatoni hattyú road show gyűrűzési és visszafogási eredményei:
 

Év
Gyűrűzés
Megfigyelés
Visszafogás
2011
48
65
6
2012
59
36
29
2013
73
70
5
2014
76
104
7
Összesen
256
275
47

 

 

 

Az eddig gyűrűzött 256 madár közül 174 egyedről van későbbi adatunk, a megfigyelések, kézre kerülések és visszafogások száma napjainkra elérte a 828 esetet, tehát az akció adatgyűjtési szempontból is igen sikeres. A 2012-es road show alkalmával egy minimum 17 éves példányt fogtunk vissza. A madarat Horvátországban jelölték 1996-ban és 2012-ben látták utoljára.
Két olyan hattyú van, amit az eddigi négy road show alkalmával is láttunk, fogtunk. Egy 2011-ben, Balatonlellén jelölt madarunkat 2011/2012 telén Ukrajnában figyelték meg, majd 2012-ben ismét a Balatonon látták, ezt követően még annak az évnek a nyarán, Balatonbogláron, ismeretlen okból elhullott.

Részletek és fotók az akcióról >>>  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás