A rovat kizárólagos támogatója

Darázsölyv, gyógyulófélben lévő gólyák, házőrző liba és kakas, orchideás réten legelő szürke marha, dolmányos és vetési varjak – egész állatsereglet várja a Balaton nyugati csücskébe, Fenékpusztára látogatókat. Itt naponta 250 csibét esznek meg a „gondozottak”. DE MEDDIG?

Veszélybe került a fenékpusztai gyűrűzőbázis fenntartása. A Magyar Madártani Egyesület Zala megyei telepének költségvetésében ugyanis komoly szerepe volt annak az évi félmillió forintnak, ami a bázishoz tartozó 16 hektáros legelő után járt nekik. Itt az egyesület szürkemarhái legeltek, így a madarászok jogosultak voltak az állami támogatásra. Az így szerzett félmillió forint tette ki a bázis éves költségvetésének felét-harmadát.  Most viszont egy korábbi jogszabály-módosítás miatt a bázis kiesett a támogatottak köréből, és az elmúlt 3 évben már alaptalanul kapták a támogatást. Ezt a másfél millió forintot most egyben várja vissza az állam a madarászoktól.

Fenékpusztán majd 30 éve működik gyűrűzőbázis, évente kb. 300 beteg és sérült madarat látnak el, és 8000 látogatót fogadnak. A dolgozók önkéntesek, a pénzük a gyógyszerekre és a madarak ellátása megy el, meg arra, hogy a MÁV-nak fizetik az épületükért a bérleti díjat. Részletek a zaol.hu-n >>>

Fenékpuszta 2012 júliusában Fenékpuszta 2012 júliusában
A képre kattintva galéria nyílik.

Kapcsolódó anyagok:

Gólyamentés Fenékpusztán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás