Hirdetés
Forrás: nol.hu

Kedvezményesen nem adunk senkinek semmit! Nem lesz mutyi – mondta a Népszabadságnak Fazekas Sándor a 380 ezer hektár állami föld eladásáról. A földművelésügyi miniszter szerint a gázszerelő Mészáros Lőrinc, aki további földekhez juthat, földműves, „mert benne van a földművesek jegyzékében”.

 – Azzal, hogy kiszorították a földpiacról a Simicska-érdekeltségeket, most megnyílik a földszerzési lehetőség más oligarchák előtt az állami földek megvásárlásáról szóló programmal? A „Simicska-örökösöké", a Mészáros Lőrinceké lesz több százezer hektár magyar föld?

– Kellek én olyan cikkhez, amelyikben a Mészáros Lőrincre vonatkozó kérdés a körítés, és ahol a tények pontos ismerete nélkül a Népszabadság bulvár-interjút akar megjelentetni?

– Nem ez az a nagy keret, amelyben a 380 ezer hektár értékesítését valójában meghirdették, miután a Simicska-érdekeltséghez tartozó cégek 1440 hektárra érvényes béreleti szerződését nem hosszabbította meg az állam?

– A kormány feltett szándéka a családi gazdaságok és a magyar földművesek erősítése, hogy a saját földjüket tudják művelni. Ebben a szellemben alkottuk meg a földtörvényt is, ami biztosítja, hogy a helyben lakó magyar gazdák legyenek a földhaszonbérlők. És amennyiben földvásárlási lehetőség van, ők azok, akik földet tudnak venni. De válaszolva az önök kérdésére, nézzük meg, ki tud majd földet venni? Aki földműves. A statisztikák szerint 102 ezer 189 gazda, aki helyben lakó, az tud venni közülük, akinek még nincs 300 hektár földje. Akinek már megvan, az nem tud venni, mert elérte a tulajdoni maximumot. Tehát „nagybirtokosok" és cégek nem tudnak plusz földet venni.

– A haszonbérlőnek lesz elővásárlási joga?

– A törvény megszabja, kinek van elővásárlási joga. A haszonbérlőnek is van, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja.

– Akkor mi az akadálya, hogy – mint korábban a cégein keresztül -, Mészáros Lőrinc, akinek már most több mint 3000 hektár bérelt földje van, a későbbiekben a családtagjain keresztül vagy bárki más a beosztottjain keresztül vásárolhasson földeket?

– Látszik, hogy önök fővárosiak. 

Orbán Viktor, Mészáros Lõrinc, és Fazekas Sándor  az alcsútdobozi sertéstelep átadásán MTI Koszticsák Szilárd

Azt én nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy valaki beosztottaknak vagy távoli rokonoknak vásároljon. Mi van, ha közbeszól például az öröklés? Ez életszerűtlen, hogy valaki másnak veszünk földet.

– Csákvár, Kajászó… De a szintén felcsúti Flier Jánosék az állami földbérleti pályázatokon szinte mindent megszereztek, összesen 319, 3 hektár földhöz jutottak. Flier Nikolett is földhöz jutott, aki akkor épp a tárca munkatársa volt.

– Tulajdonok ezek?

– Nem. Bérletek családtagok, haverok nevén.

– Most földtulajdonról van szó, liciten szerzett földtulajdonról. És azért másnak a nevére földet venni…

– A szebszerződések országában nem lenne meglepő.

– A zsebszerződés bűncselekmény. És most kizárólag államilag, jelzéssel ellátott, előnyomott, speciális papíron lehet földszerződéseket kötni. Az sem működik, hogy rokonoknak vesz valaki, mert a rokonoknak földművesnek kellene lennie.

– Az ország számos pontján nagy földterületek bérleti jogát elnyerő Mészáros Lőrinc ön szerint helyben élő földműves?

– Igen, helyben élő, lakóhelyén gazdálkodó földműves.

– Ő gázszerelő.

– Helyben élő földműves. Benne van a földművesek jegyzékében. Ez nem zárja ki, hogy egy gazda mással is foglalkozzon.

– Miért érdeke a magyar államnak, hogy például Mészáros Lőrincnek juttasson további földet?

– Tudtommal ő foglalkozik állattartással is. Mi a magyar gazdáknak jutattunk földet, ez a program lényege. 102 ezer gazdálkodó van, és 50 ezer licitálásra váró föld, tehát minden második gazdálkodó tud földhöz jutni, ha még nem érte el a 300 hektáros tulajdoni korlátot.

Folytatás: „Én nem veszek földet”



  Akár 380.000 hektár állami termőföld értékesítését kezdheti meg még az idén a Földművelésügyi Minisztérium. A kormány augusztus 27-i döntése szerint csak helyben lakó magyar földművesek vásárolhatnak nyilvános hirdetéseken és árveréseken, mégpedig a helyi piaci értéket legalább 10 %-kal meghaladó árakon. A vásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb 2,5 %-os kamatozású, húszéves lejáratú kedvezménye hitelt nyújt a gazdáknak. 

Kiárusítják az állami földeket


  A trafikmutyi emelt szintű változata lehet az állami földek kormány által tervbe vett eladása, az ugyanis egyet jelentene a korábbi földbérleti pályázatokon helyzetbe hozott holdudvar tulajdonhoz juttatásával. Ráadásul mindezt úgy tennék, hogy még a parlamenti kétharmad egyetértésére se legyen hozzá szükség.  

Botrányos földbérlet után kedvezményes földtulajdon?


  Beszélgetés az állami földek privatizációs tervéről Sallai R. Benedekkel, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselőjével, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökével.

Az állami földek maradjanak az állam birtokában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás