A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ősszel szavazhatja meg az országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényt, amelynek központjában az ésszerű, reális természetvédelem áll, valamint a tájegységi vadgazdálkodás megteremtése – mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a Győr-Moson-Sopron megyei Göbös-majorban tartott tegnapi megyei vadásznapon.

Bitay Márton elmondta, hogy az új törvény a szakmaiságot, a magyar vadászati kultúrát és a vadállomány világszínvonalát megerősítő jogszabály lesz. A leendő törvény segít abban is, hogy aki a szabályok szerint vadászik, mindezt úgy tehesse meg, hogy közben a vadászatot, mint egyik nemzeti értékünket gyarapítja.

Bitay Márton elmondta azt is, hogy a tervezett változtatásokról a társadalmi egyeztetés a szakmai szervezetekkel tavasszal kezdődött, a jövő héten elkészülhet a törvény szövege is, amely ötven tájegységre osztja az országot. A Gödöllői Egyetemen kidolgozott tájegységi rendszernél az adott területre leginkább jellemző vadak biológiai életterét veszik figyelembe – tette hozzá.

Az új törvény létjogosultságáról azt mondta a politikus, hogy az 1996-os már elavult, mert az elmúlt húsz évben sokat változott a természet és a vadállomány struktúrája.  Például míg évekkel korábban az alföldi régióban egy vaddisznót sem lőttek ki, addig most rekordot dönt az egyedek száma.

Bitay szerint az új törvény rendezni szeretné a vadkárok kérdését is, különösen a vadászok és a földtulajdonosok között. A jogszabály szabályozza majd a földtulajdonosi közös képviselők intézményét, amelyet bár a jelenlegi vadgazdálkodási törvény már ismer, de nem rendelkezik azok kötelességeiről és jogairól.

 

Kapcsolódó anyagok:

Vadkárra is kiterjedhet a kötelező biztosítás

A közjavak erdeje III.: vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés

A nagyvadállományt le kell csökkenteni

Őzet gyilkolt a határzár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás