A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A következő években csökken az elektromos energia előállítási költsége megújuló forrásokból, így azok egyre jobban fel tudják majd venni a versenyt a hagyományos energiatermelő technológiákkal – írja a Nemzetközi Energiaügynökség és az Atomenergia Ügynökség közös tanulmánya.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) és az Atomenergia Ügynökség (Nuclear Energy Agency, NEA) közös tanulmánya szerint az atomerőművek teljes élettartamuk alatt felmerülő finanszírozási költségeket figyelembe véve olcsóbban állítják elő az elektromos energiát a hagyományos, gáz- vagy széntüzelésű erőműveknél. 

A megújuló energiaforrásokból, szél- és napenergiából előállított elektromos áram ára évek óta csökken. A tanulmány kimutatása szerint mostanra az előállítási költség már elérte, illetve alá is ment a fosszilis energiahordozókból előállított áram előállítási költségének.

Az előző, öt évvel ezelőtt kiadott tanulmányhoz képest a mostani vizsgálat jelentős csökkenést mutatott ki a szél- és a napenergia hasznosításának a költségeiben az azóta elért technológiai eredményeknek köszönhetően. Az áramtermelés árinflációját az elmúlt öt évben a megújítható források kiaknázási költségeinek a csökkenése fékezte meg azzal együtt, hogy megrekedt az atomerőművek kivitelezési költségeinek az emelkedése is.

Az összes releváns tényezőt figyelembe véve egyetlen energiaforrást sem lehet a legolcsóbbnak kikiáltani – szögezi le a tanulmány. Minden egyes beruházás költségeit külön-külön számos helyi, egyedi tényező befolyásolja, olyanok, mint például az aktuális piaci struktúra, a szabályozási környezet, illetve a rendelkezésre álló erőforrások megoszlása.

A tanulmány a nagy atomerőművektől a fosszilis tüzelésű erőműveken keresztül a szélerőmű-parkokon át egészen a lakossági fotovoltaikus áramtermelő telepekig több mint 180 energiatermelő létesítmény paramétereit elemezte a világ 22 országában. Az elemzés célja annak kimutatása volt, hogy minden felmerülő költség beszámításával az egyes országokban a különböző technológiákkal milyen áron lehet elektromos áramot előállítani a létesítmény teljes élettartama alatt 2020-as üzembe helyezést követően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás