A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Lelőttek egy orángutánt a duisburgi állatkertben, mert szökni készült, társát, akivel együtt menekült, sikerült elkábítani és visszavinni a karámjába.

A város közlése szerint az állat hétfő este szökött ki a területéről, mert az egyik reteszt rosszul zárták be. Az orángután épp a külső kerítésen mászott át, amikor felfedezték. Az intézmény szerint már nem volt lehetőség az állat elkábítására: félő volt ugyanis, hogy az altató túl lassan hat és a majom kijut az utcára, ahol emberi életeket veszélyeztet.  Az állat nem egyedül kísérelte meg a szökést. Egy másik orángután is el akart menekülni, őt azonban sikerült kábító lövedékkel leteríteni és visszavinni karámjába. Helyi sajtójelentések szerint az akcióba a rendőrséget, a tűzoltókat és mentőket is bevonták. 

Az állatkert előtt fegyveres rendőrök álltak, bevetésükre azonban szerencsére nem volt szükség. Az állatkert szerint a parkban tartózkodó vendégeket egyáltalán nem fenyegette veszély, őket még időben kikísérte a személyzet a területről – írja a Süddeutsche Zeitung című lap online kiadása.

A Német Állatvédelmi Szövetség élesen kritizálja az orángutánok állatkerti tartását.

Alapvetően már az kétségbe vonható, hogy az emberszabásúak egyáltalán tarthatók-e állatkertekben – mutatott rá Marius Tünte szóvivő. A bonyolult társas viszonyok kialakítására képes, fejlett mentális képességekkel rendelkező állatok számára a fogság nem megfelelő, gyakran neurózis és más betegségek alakulnak ki náluk. "Etikailag nem elfogadható, hogy közeli rokonainkat közszemlére tételük érdekében tárgyiasítjuk" – fejtette ki az állatvédő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás