Hirdetés

Nem szennyezett sem a föld, sem pedig a levegő a Illatos úti vegyiművek-telephely közelében lévő lakótelepeken. A talajvíz néhány paraméterében meghaladja az ivóvizekre és felszín alatti vizekre vonatkozó határértékeket – közölte a ferencvárosi önkormányzat.

Az önkormányzat szerint megvizsgáltatták a levegőt például a Napfény utcai Termelői Piac és a Lobogó utcai Weöres Sándor Iskola környékén; a földet és a vizet pedig a József Attila-lakótelep, az Aszód- és MÁV-lakótelep területén. A talajmintákat a felszín közeléből, a vízmintákat pedig az Illatos-árokból, és 2-3,5 méter mélységű furatokból vették.

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok legfontosabb eredménye, hogy akut, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést az említett területeken nem mutattak ki – tették hozzá. Ugyanakkor a szakemberek a talajminták és a talajvizek egy részében nyomnyi mennyiségben mutattak ki növényvédőszer-maradványokat. Mivel Budapest ipari tevékenysége nyomán a talajvizek közvetlen felhasználása sehol sem ajánlott, így Ferencvárosban a közterületek öntözése, és a játszóterek kútjainak ellátása korábban és jelenleg is vezetékes víz igénybevételével történik.

A Budapesti Vegyiművek mentesítését december végéig fejezhetik be, megszüntetve ezzel a földtani közeg és felszín alatti vizek felülszennyeződését – írta a IX. kerületi önkormányzat. Április 28-án mutatták ki előzetes laboreredmények, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket, ezért Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén bejelentette, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendel el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén.

A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre.

Június elején szállították el a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a telephelyről. Ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt- írta az MTI.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás