Hirdetés

Kb. 3 billió fa van ma a Földön egy új vizsgálat szerint. A bejelentés igen nagy meglepetést keltett, mert a korábbi legjobb becslés úgy saccolta, hogy legfeljebb 400 milliárd lehet, a friss felmérés szerint viszont akár nyolcszor ennyi is lehet.

Thomas Crowther, a Yale Egyetem munkatársa viszont munkatársaival a legújabb földfelmérési és műholdas felvételeket vizsgálva bizonyította, hogy ez nincs így. A Nature-nek nyilatkozva a kutatók elmondták, hogy a felmérés szerint a Földön mindenkire 420 fa jut.
A kutatás kifinomult módszertanát a fejlett eszközök és a többször ellenőrzött adatok biztosították. A tanulmányhoz felhasználtak olyan vizsgálati eredményeket, amik a növények és állatok biodiverzitását mutatták, illetve a legújabb klímamodelleket is felhasználták, mivel a fák fontos szerepet játszanak abban, hogy megkössék a szén-dioxidot a légkörből.

Dr. Crowther arra figyelmeztetett, hogy az új eredmény önmagában még semmin se változtat. A BBC-nek azt nyilatkozta, hogy
ez nem azt jelenti, hogy felfedeztünk egy csomó új fát, és nem is azt, hogy találtunk sok új szenet. Az nem jó vagy rossz hír a világnak, hogy előálltunk egy új számmal. Csak számszerűsítettük az erdők helyzetét világszerte, amit a környezetvédelmi szakemberek és a döntéshozók megismerhetnek és felhasználhatnak.
Az új becslésekhez a korábbiaknál sokkal több, a terepen, talajszintben begyűjtött adatot használtak. A kutatócsoport több mint 400 000 erdőből gyűjtött adatokat világszerte. Ilyenkor sok esetben személyesen végezték el a felülvizsgálatot: a dolgozók tényleg kimentek a terepre, és megszámolták az adott erdőtípusban élő fákat. Az adatforrásnak köszönhetően dr. Crowther és munkatársai olyan modellt dolgozhattak ki, ami sokkal részletesebben mutatta meg, hogy mit is látunk pontosan a műholdképeken. Ezeket remekül lehet használni az erdőirtások feltérképezéséhez, de nehezebb velük megbecsülni, hogy pontosan hány fa zsúfolódik össze a lombkoronák alatt- írta az index.

Csökken az erdőirtás (ahol még csökkenhet)

Az MTI azt írja, hogy tavaly már a harmadik egymást követő évben csökkent a kiirtott erdők összterülete a Földön, de még így is Portugália területét kétszeresen meghaladó fás felületet veszítünk el évente. A világ 2014-ben 18,8 millió hektár erdőséget veszített el, szemben a 2013. évi 20,46 millió és a 2012-es 23,53 millió hektárral – írja a World Resources Institute (WRI). 

erdőirtás

A legtöbb erdőt, 2,3 millió hektárt Brazíliában vágták ki tavaly. A második helyen álló Indonézia 1,5 milló hektár erdőt veszített. Mindkét országban nőtt a kivágott erdős területek nagysága, pedig ezekben található a világ trópusi esőerdeinek jelentős része.
Aggasztó módon megnőtt az erdőirtás több olyan térségben, amely eddig elkerülte a figyelmet; például Nyugat-Afrikában, a Mekong-folyó medencéjében, a dél-amerikai Gran Chaco vidékén és Madagaszkáron. A WRI jelentése megemlítette, hogy a közép-amerikai El Salvadorban ugyan visszaesett az elpusztított erdőségek területe, de csak mert már alig van mit kiirtani. 

Arról nincs adat, hogy Magyarországon darabra mennyi fa nő, de arról igen, hogy milyen arányokat ér el az erdősültség.

A trianoni döntés előtt az ország 26-27 százalékát borították erdők, a döntés után ez az arány 11,8 százalékra csökkent, így hazánk Európa erdőben-fában negyedik legszegényebb országává vált. Az erdőtelepítési programoknak köszönhetően az erdősültség mára 20 százalék fölé emelkedett. A KSH szerint 2000-hez viszonyítva 2012-ben 148 ezer hektárral volt több erdő – összesen 2056 ezer hektárnyi zöldült. A megyék közül az erdőterület aránya Nógrádban kiemelkedően magas (több mint 40 százalék), a legkopárabb Békés megye a maga öt százalékos erdősültségével. (nol.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás