Hirdetés
Forrás: index.hu

“50 dollár körül van a Brent olaj hordónkénti ára, ez történelmileg nagyon alacsony: ezzel az olajexportőr országok nagyon rosszul járnak, az importőrök pedig profitálnak belőle. Utóbbiak közé tartozunk mi is, aminek az olajáresés növeli a gazdaságpolitikai mozgásterét” – mondta Zsoldos István, a Mol vezető közgazdásza. . Az új erőmű építéséből származó atomenergia hosszabb távon az összes többi energiafajtánál drágább lesz.

A olaj árának változása arányaiban viszont sokkal durvább sokkot jelent majd az olyan exportőröknek, mint Oroszország vagy Azerbajdzsán. Zsoldos az MKT Közgazdász-vándorgyűlésén elmondta, hogy az olajárak esése és a túlkínálat miatt a a földgázárak is estek az utóbbi időszakban, és arra lehet számítani, hogy a következő pár évben Európában olcsó lesz a gáz. "Ez alapján a rezsicsökkentés egy jövőbe látó, és indokolt lépés volt" – mondta Zsoldos.

A közgazdász szerint Oroszország ki akarja kerülni majd Ukrajnát gázszállításban, ezért valószínű, hogy meg fogják hosszabbítani az Északi Áramlatot. Zsoldos szerint a gáz-, és az olajárak esésén kívül újdonság az is, hogy előreláthatóan eléggé csökkenni fog a napenergia ára más energiafajtákhoz képest.

A közgazdász becslései szerint 2022-re a napenergia olcsóbb lehet a szénenergiánál is, aminek az új gázerőmű építséből származó gázenergia árával fog együtt mozogni az ára. A közgazdász szerint viszont az ilyen erőművek építését valószínűleg kormányzati eszközökkel fogják ellenösztönözni.
Az új erőmű építéséből származó atomenergia hosszabb távon az összes többi energiafajtánál drágább lesz Zsoldos becslése alapján.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás