A rovat kizárólagos támogatója

A délvidéki földikutya a Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely Magyarországon és a szerbiai Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő. Csak 3 populációja ismert, teljes világállománya pedig az 500 egyedet sem haladja meg. A friss felmérés eredménye: Baja határában 275, Kelebia külterületén 169 aktív egyed.

„A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” című projekt az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával valósul meg. A projekt a veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas védelmére irányul, amely elsősorban a táplálékbázisukat adó kisemlősök – mint a közönséges ürge, a mezei hörcsög és a mezei nyúl – egyre fogyatkozó állományainak védelmét tűzte ki célul. Emellett azonban, az említett fajoknak élőhelyet biztosító füves puszták életében kulcsszerepet játszó, de mára a kihalás szélére sodródott kisemlősök, mint a délvidéki földikutya és magyar szöcskeegér állományainak megmentése és fennmaradásuk segítése is fontos célja.

A délvidéki földikutya a Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely Magyarországon és a szerbiai Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő.

Mindösszesen három populációja ismert, teljes világállománya pedig az ötszáz egyedet sem haladja meg. Alacsony egyedszáma és a fennmaradását veszélyeztető tényezők miatt Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfaja. A hazánkban található két állománya a faj fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú.

Kelebiai földikutya élőhely foltKelebiai földikutya élőhely folt

A projekt keretében 2015-ben átfogó felmérést (alapállapot felmérést) végeztek a délvidéki földikutya magyarországi egyedszámának megállapítása, a faj állapotának és helyzetének felmérése céljából. A felmérés során Baja határában 275, Kelebia külterületén pedig 169 aktív egyed volt azonosítható. A kelebiai állomány a faj egyetlen természetvédelmi oltalomban részesülő populációja. Az állomány egyedszámának nyomon követése 2009-óta zajlik, ami alapján a populáció egyedszámának alakulása igen aggasztó. Bár a 2015-ben az egyedszám emelkedett a korábbi évekhez képest, de még így is sokkal alacsonyabb, mint a megfigyelések kezdetén 2009-ben volt. A csökkenő egyedszám oka valószínűleg az élőhelyek kis kiterjedése és nem megfelelő minősége. Így az élőhelyek minőségének javítása és kiterjedésének növelése nélkül az állomány fennmaradása nem szavatolható.

bajai földikutya élőhely - árválányhajas homokpusztabajai földikutya élőhely – árválányhajas homokpuszta

A faj legnagyobb ismert állománya baja határában található egy 130 ha-os, nem védett, homoki gyepen. A 2015-ös felmérés a populáció eddig ismert legnagyobb egyedszámát produkálta, ugyanakkor ez volt az első év, amikor az állomány egészét sikerült felmérni. A bajai állomány megőrzése a délvidéki földikutya megmentésének talán legfontosabb feltétele, tekintettel arra, hogy a faj világállományának több mint a fele ott él.

A délvidéki földikutya Magyarország kiemelkedő állattani és természeti értéke, melynek megőrzése aktív természetvédelmi beavatkozások, és élőhelyeinek területi védelme nélkül nem látszik megvalósíthatónak.
A részletes jelentés letölthető innen >>>

vagy itt: A délvidéki földikutya hazai állományainak állapot felmérése (2 MB pdf.)

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Földikutya mint sastáplálék?

Szorgalmasak a tompapusztai földikutyák

Kiemelt védelmet a bajai földikutyáknak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás