A rovat kizárólagos támogatója

Ma már számos információ van a birtokomban, mely arra utal, hogy alku köttetett az LMP-vel, mely szerint Schifferék a választásokon nem állnak össze más ellenzéki párttal, senkivel sem indítanak közös jelöltet, cserébe a Fidesz letakarít engem a parlamenti pályáról. Nagyinterjú a tizenkilences sorszámú Fidesz-tagkönyv tulajdonosával.

A múlt héten megmentett negyven darab, a hamarosan épülő új múzeumi negyed útjában lévő városligeti fát, miközben kis híján összefejelt egy rendőrrel. A két férfi között a következő üvöltős párbeszéd zajlott. Rendőr: „Maga süket?!” Illés Zoltán: „Igen, én süket vagyok!” Kordonbontás kisollóval. 
Részletek a 24.hu-nak a  tizenkilences sorszámú Fidesz-tagkönyv tulajdonosával készült nagyinterjújából 

„Illés Zoltán soha nem volt normális. Húsz éve ismerem, tudom. De úgy tűnik, mára végképp elgurult a gyógyszere. Remélem, legközelebb a rendőr szétveri a pofáját. Ne legyenek kétségeik: például az Egyesült Államokban egy ilyen szituációban szétbasszák a pofáját és elviszik, ha agyon nem lövik. De hát ott demokrácia van, nálunk meg, mint tudjuk, diktatúra. Éppen ezért bőven elegendő, ha Zolikát, ezt a beteg, frusztrált faszt, legközelebb pofán vágják. Ráfér.” Bayer Zsolt írta ezt önről.

Zsolttal sose voltunk barátok, csupán közös pártnak voltunk, vagyunk a tagjai. Ez a fékeveszett, frusztrált, magamutogató őrjöngés róla szól, önmagáról veti papírra sorait. Amúgy tűpontos a szöveg, csak cseréljük az Illés Zoltán nevet Bayer Zsoltra, illesszük tetszőleges háttér elé, és rögtön érvényes. Bayer Zsolt mindent megtesz, hogy a neve forogjon a sajtóban.

Akárcsak ön. Félévente akciózik egyet hol Paks 2-vel, hol szemétégetővel, hol fát mentve, aztán körbejárja vele a médiát.

Félévente? Gondolja csak át! Mikor is akcióztam Százhalombattán?

Tán novemberben.

Úgy bizony. És a dolog decemberre, januárra és februárra is áthúzódott. Most pedig március van, és ebben a hónapban a városligeti már a második akcióm! 2015 elején a napelemek termékdíja és V. Németh Zsolt államtitkár ellen tiltakoztam, aztán a római-parti mobilgát és Tarlós ellen, aztán jött Paks 2. Nem várok én féléveket.

Fidesz-tagként üti a Fidesz-kormány intézkedéseit. Volt főnöke, Fazekas vidékminiszter szerint ön arra az asztalra piszkít, ahonnan bő két évtizeden át evett.

Üzenem: miniszter úr, sajnos nincs hová piszkítanom, ugyanis nincs asztal, ti vertétek szét, ti loptátok szét, ti hordtátok szét, ti tüzeltétek el.

Elképesztő energia, elszántság munkál önben.

Büszke vagyok rá!

……

Ma már haragszik Orbánra, de húsz éven át igencsak igyekezett jóban lenni vele. 2010-ben egy interjúban üzente neki: belátja, a pártjával szemben nem lehet eredményes, ezért ha szakpolitikai erőfeszítéseit a Fidesz támogatja, azt politikai lojalitással viszonozza. Miért mondta ezt? És ha mondta, miért nem csinálta?

A lojalitás nálam nem azonos az elvtelenséggel. Államtitkárként sok kompromisszumot kötöttem, éreztem a felelősséget, de három dolgot a minisztériumban ülve sem fogadtam el: a síbolást, a törvénytelenséget, a szakmaiatlanságot.

A folyamatos gyöngítés dacára ön még 2013 szeptemberében is vehemens orbánista volt. Botrányt keltett, amikor az Országgyűlésben azt mondta az Orbánt interpelláló LMP-s Szél Bernadettnek, hogy „a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára”.

Ez volt a legnagyobb gesztus, amit valaha is tettem Orbán Viktor felé.

Az Úrral kapcsolatban szokott elhangzani ez a mondat. Ha úgy vesszük, ön leistenezte Orbánt.

Valóban parafrázisként is értelmezhető a dolog.

Ráadásul mellékesen tett egy sokak szerint szexista megjegyzést Szél felé: „Attól, hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos is (…) Tisztelt, ah… kedves képviselő asszony!”

Rossz mondat volt, sajnálom, azóta többször megkövettem Szél Bernadettet.

Kvázi lehülyézett egy nőt. Ön szexista?

Nézzen rám! Ilyen egy szexista?!

Az ülésteremben „Illés Zoltán illetlen szavai miatt” Kocsis Máté fideszes frakcióvezető-helyettes elnézést kért a komplett képviselőcsoport nevében. Fura volt, hogy a sajátjai ilyen nyíltan magára hagyják önt ebben a kínos helyzetben.

Rosszul is esett. Nem tudtam, hogy a háttérben ekkor már rég elárult a pártom. Ma már számos információ van a birtokomban, mely arra utal, hogy alku köttetett az LMP-vel, mely szerint Schifferék a választásokon nem állnak össze más ellenzéki párttal, senkivel sem indítanak közös jelöltet, cserébe a Fidesz letakarít engem a parlamenti pályáról.

Miért jó ez az LMP-nek?

Mert környezetvédelem terén Magyarországon én vagyok az egyetlen hiteles személy, sokkal hitelesebb, mint a magát zöld pártnak valló LMP-ben bárki, egyedüli kivételként Sallai R. Benedeket említhetem, akit még a régi zöldmozgalomból ismerek. Azért tették ki a szűrömet, hogy ne rontsam Schifferék üzletét, és az LMP őfelsége ellenzékeként egyedül képviselhesse a zöld értékeket a parlamentben. Ami különösen fáj annak fényében, hogy az LMP alakulása idején többször is elfogadtam Schiffer András kérését, s mentem vele előadni arról, mily szép a sokszínűség a réten épp úgy, mint a politikában, pedig ezzel az úgymond nem pártszerű viselkedéssel kiváltottam Kövér László rosszallását.

Miért jó a Fidesznek, ha önként átengedi másnak a zöldügyeket?

Mert nem kell neki a környezetvédelem, és végképp nem kellenek a zöldmozgalmak. Maga Orbán Viktor mondta nekem 2014-ben, hogy szeret engem nagyon, de a környezetvédelem baloldali issue, a gazdag országok ügye, akadályozza a gazdasági fejlődést, ilyenre mi nem költhetünk. Amit én úgy értelmezek, hogy – legalábbis egyelőre – ugathatok kedvemre. Ez sokkal jobb annál, mintha az ellehetetlenítésem, a kicsinálásom lenne a cél.

Ön érti, mi zajlik a kormányzásban? Érti, mi ez a sok balhé, tanársértegetés, habonyozódás, MNB-pénz kialapítványozása, kopasztobzódás a választási irodánál? Érti, mi ez a sok, látszólag érthetetlen hiba, gazemberség?

A 2014-es kétharmad megszerzésekor azt hittem, jön a konszolidáció, a béke, a megnyugvás, a kiegyezés. De azzal nem számoltam, hogy a mostani az utolsó uniós ciklus, melyben létezik az új tagok felzárkóztatását célzó strukturális és kohéziós alap. Itt az utolsó extrapénz! Most kell dinasztiát alapítani, most kell oligarchákat föltőkésíteni! Nem számoltam azzal sem, hogy a Fideszben a cél minden eszközt szentesít. Kósa Lajos szerint Habony Árpád azt csinál Ibizán, amit akar, arra költi a pénzét, amire akarja, úgy öltözködik, ahogy neki tetszik. Szerintem viszont először magát a miniszterelnököt kell érdekelje, mit művel Habony, ha már egyszer ott van a környezetében. Az is döbbenetes, hogy a Nemzeti Választási Irodánál történtek másnapján Orbán Viktor nem állt ki azzal, hogy föl vagyok háborodva, magamhoz kérettem a belügyminisztert, kivizsgáljuk, hogyan történhetett, hogy egy nénikének és Nyakó úrnak versenyt kellett futnia és röptében regisztrálni a népszavazási kérdés leadásánál. Rengeteg a kínos ügy. Kilóg a lóláb, hogy ki kapja az állami megrendeléseket! Hogyan magyarázzuk meg, hogy ellenzékből ütöttük az offshore-bizniszt, kormányon viszont egy offshore-lovagot tettünk meg fejlesztési miniszternek? Én, Illés Zoltán, nem fogadom el a machiavellizmust, különösen nem, ha a polgári értékek helyét veszi át. Ez a viselkedés erkölcstelen, ráadásul választási vereséget hoz a Fideszre.

Itt olvasható a teljes nagyinterjú >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás