A rovat kizárólagos támogatója

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei 9. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón, melynek eredménye: 110 zsák és több, nagyobb méretű szemét összegyűjtése a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. Jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket szedtek össze, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is.

Az első akciót 2005 nyarán szerveztük meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás felmérési és felszámolási programunk keretében. Azt követően szinte évről-évre megrendeztük az Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Tavaly helyszínt váltottunk, és az Ipoly Nógrád megyei részén dolgoztunk, Ipolyvece és Hont között. A folyó ezen a részen csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós (meanderező), és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Ugyanakkor a felsőbb szakaszok szabályozása, így duzzasztógátak megépítése miatt Ipolyvece és Hont között a folyó medre mélyül. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel. Mivel tavaly nem tudtuk befejezni a munkát, ezért idén visszatértünk erre a szakaszra, és 2016. július 1. és 3. között Ipolyságig szedtük össze a szemetet.

Önkéntesek tisztították az Ipolyt Önkéntesek tisztították az Ipolyt
A képre kattintva galéria nyílik.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?

A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel, amelyet jól mutat, hogy több szakaszán a part menti területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik, illetve Natura 2000-es besorolásúak.

Nincsenek pontos információink arra vonatkozóan, hogy szilárd hulladékkal, elsősorban műanyagokkal mennyire szennyezett az Ipoly folyó. Ugyanakkor szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, amely a Duna egyes szakaszain kialakult, ahol több a műanyag hulladék, mint a halivadék: A folyótisztítást nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezzük. A sajtón keresztül az akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkánknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési akciót.

A tisztítás menete: a három nap során 9 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a szemetet, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is. Az összegyűjtött 110 zsáknyi, vagyis kb. 12 m3 szemetet lerakóba szállíttattuk el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat 8 helyen bontottuk meg, amely a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez. Nagyon alacsony vízállást leszámítva most már kenuval jól járható a folyó ezen szakasza is.

Önkéntesek tisztították az Ipolyt Önkéntesek tisztították az Ipolyt
A képre kattintva galéria nyílik.


Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?

Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a térségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Ipoly mente iránt. Alapítványunk az idei akciót részben a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az áldozatos munkát végző önkénteseink mellett hálával tartozunk a szlovákiai Ipoly Uniónak, valamint Ipolyhídvég, Ipolytölgyes és Ipolyság polgármesteri hivatalainak/önkormányzatainak is a különböző adományokért, segítségnyújtásért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás